Energia
Dossier 07/01/2023

Una autèntica allau de projectes a Espanya

La cartera actual quadruplica les previsions del govern espanyol per al 2030

X.G.
3 min
L'hidrogenera d'Iberdrola a la Zona Franca.
Dossier Hidrogen verd: una aposta incerta Desplega
1.
L’aposta encara incerta per l’hidrogen verd
2.
Un bon sistema per assegurar-se el subministrament
3.
Una autèntica allau de projectes a Espanya
4.
“L’hidrogen verd necessitarà entre 15 i 20 anys per ser competitiu”
5.
Un clúster català per potenciar la transició verda
6.
Hidrogen sense emissions, clau en la transició energètica
7.
L'hidrogen verd, el combustible del futur

BarcelonaEl govern espanyol vol impulsar l’hidrogen verd i moltes empreses s’hi han sumat amb una autèntica allau de projectes. De fet, Espanya compta amb una cartera de projectes d’hidrogen renovable de més de 15,5 gigawatts (GW), cosa que gairebé quadruplica l’objectiu del 2030 de 4 GW marcat al full de ruta que va aprovar l’executiu per a aquest vector energètic. 

En concret, al conjunt de l’Estat ja hi ha 80 projectes repartits per tota la geografia, principalment a les costes sud, cantàbrica i mediterrània pel fet que són zones més industrialitzades. D’aquests, la major part té per objectiu les aplicacions industrials per a l’hidrogen renovable, amb un total de 27, i en la mobilitat, amb 29. Aquesta megacartera de projectes per al desenvolupament de més de 15 GW de potència instal·lada d’electrolitzadors, tot i que segurament molts no arribaran a consolidar-se, demostra l’interès desencadenat per l’hidrogen verd.

Fonts del ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic van considerar que aquesta allau de projectes a Espanya donava “una visió clara que s’assolirà i superarà” l’objectiu de 4 GW al final d’aquesta dècada. Així mateix, van assenyalar que en la revisió del Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC), en què treballa l’executiu de cara a l’any que ve, es procedirà segurament a una revisió a l’alça en aquesta fita d’hidrogen renovable el 2030. 

Projectes de les energètiques

Totes les grans energètiques espanyoles tenen projectes en aquesta línia. Cepsa va anunciar els seus plans per construir el projecte d’hidrogen verd més gran d’Europa a Andalusia amb una inversió de 3.000 milions d’euros, amb dues noves plantes, amb una capacitat de 2 GW cadascuna i una producció de fins a 300.000 tones d’hidrogen verd. El projecte anirà acompanyat d’una inversió addicional de 2.000 milions d’euros destinada al desenvolupament d’una cartera de projectes de 3 GW d’energia eòlica i solar. 

Repsol encapçala el projecte Shyne, amb el qual preveu destinar unes inversions de més de 2.200 milions d’euros, que compta amb unes metes per instal·lar 500 megawatts (MW) el 2025 i 2 GW el 2030. A més, aquest projecte aspira a generar un ecosistema que connecti les grans iniciatives regionals al voltant de l’hidrogen que ja s’estan posant en marxa, com ara el Corredor Basc de l’Hidrogen (BH2C), la Vall de l’Hidrogen de Catalunya i la Vall de l’Hidrogen de la Regió de Múrcia. A Shyne, juntament amb Repsol, hi participen també Enagás, Navantia, Sidenor i Tubacex, entre altres companyies. 

Iberdrola va llançar juntament amb Fertiberia un projecte integral que preveu el desenvolupament de 800 megawatts (MW) d’hidrogen verd amb una inversió de 1.800 milions d’euros fins al 2027. A més, l’elèctrica s’ha adjudicat la construcció i l’explotació durant deu anys d’una hidrogenera que faran servir els autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i altres flotes i indústries a la Zona Franca. També Endesa desenvoluparà a As Pontes (Galícia) unes instal·lacions de generació d’hidrogen verd, gràcies al projecte que promou fins a 100 MW d’electrolitzador que se subministrarà amb els projectes eòlics de la zona que ja compten amb dret de connexió. Naturgy té una aliança amb Exolum, anomenada Win4H2, per desplegar una xarxa de 50 hidrogeneres a tot l’Estat. 

Projecte internacional

Però aquest interès per l’hidrogen verd a Espanya no es limita a les empreses del país, sinó que també atrau els inversors internacionals. La naviliera danesa Maersk va anunciar la intenció d’establir a Espanya un gran hub de producció de metanol verd i amoníac per a combustibles del sector marítim a partir d’hidrogen, que podria suposar una inversió d’uns 10.000 milions d’euros.

Dossier Hidrogen verd: una aposta incerta
Vés a l’ÍNDEX
stats