Energia
Dossier 07/01/2023

Un bon sistema per assegurar-se el subministrament

L'hidrogen, substitut de les bateries o els grups electrògens

X.G.
1 min
Imatge del 'pack' de bateries
Dossier Hidrogen verd: una aposta incerta Desplega
1.
L’aposta encara incerta per l’hidrogen verd
2.
Un bon sistema per assegurar-se el subministrament
3.
Una autèntica allau de projectes a Espanya
4.
“L’hidrogen verd necessitarà entre 15 i 20 anys per ser competitiu”
5.
Un clúster català per potenciar la transició verda
6.
Hidrogen sense emissions, clau en la transició energètica
7.
L'hidrogen verd, el combustible del futur

BarcelonaL’hidrogen verd pot ser un bon sistema per assegurar el subministrament elèctric, especialment per a alguns sectors com els centres de dades, sales fredes d’ordinadors i altres instal·lacions d’aquest tipus, que consumeixen molta llum i que no poden patir un tall d’electricitat, segons apunta Albert Mitjà, coordinador del grup de treball de l’Hidrogen del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya.

Aquest tipus d’instal·lacions, per a les quals el subministrament elèctric és crític, utilitzen actualment bateries de liti o grups electrògens de gasoil per fer front a les possibles apagades. Uns sistemes que són cars i, a més, creen residus o emissions.

Seguretat sense emissions

Una instal·lació d’aquest tipus podria tenir un dipòsit d’hidrogen i, en cas d’apagada, generar electricitat a partir d’aquest gas per garantir el subministrament. Un sistema més barat i més net que les opcions actuals, explicà Mitjà, malgrat que l’hidrogen, quan s’utilitza per generar electricitat, és poc eficient. De fet, la pila de combustible, que genera electricitat a partir de l’hidrogen, és una tecnologia prou desenvolupada que, per exemple, alguns fabricants ja estan utilitzant en el sector de l’automoció com a alternativa als cotxes elèctrics amb bateries.

Dossier Hidrogen verd: una aposta incerta
Vés a l’ÍNDEX
stats