Energia
Economia Energia 07/01/2023

Un clúster català per potenciar la transició verda

L'anomenada Vall d’Hidrogen de Catalunya ja ha donat els seus primers resultats

J.M.
2 min
Acte de presentació de la Vall de l’Hidrogen el 2021 amb la rectora de la URV i Pere Aragonès.
Dossier Hidrogen verd: una aposta incerta Desplega
1.
L’aposta encara incerta per l’hidrogen verd
2.
Un bon sistema per assegurar-se el subministrament
3.
Una autèntica allau de projectes a Espanya
4.
“L’hidrogen verd necessitarà entre 15 i 20 anys per ser competitiu”
5.
Un clúster català per potenciar la transició verda
6.
Hidrogen sense emissions, clau en la transició energètica
7.
L'hidrogen verd, el combustible del futur

TarragonaAmb el convenciment que l’hidrogen verd és el futur, la Universitat Rovira i Virgili (URV) va impulsar l’any 2020 la Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud, amb la intenció d’aglutinar tots els agents que integren la cadena de valor d’aquest combustible generat a partir de fonts d’energia renovables. La universitat volia aprofitar que al sud del país hi ha tres reactors nuclears actius a l’Hospitalet de l’Infant i Ascó, el complex petroquímic del Camp de Tarragona, quatre centrals de cicle combinat, més de vint parcs eòlics en funcionament, deu més amb autorització i la central hidroelèctrica de Riba-roja d’Ebre per crear un espai des d’on impulsar el coneixement, la producció i la implementació d’aquesta alternativa energètica.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La idea va despertar de seguida l’interès de molts agents públics i privats i va anar creixent fins a convertir-se en un projecte de país. Allò va ser l’embrió del que ara s’anomena la Vall d’Hidrogen de Catalunya i que ja ha donat els seus primers resultats. Segons el primer gran estudi que s’ha fet sobre l’impacte d’aquesta tecnologia, l’abril del 2022, l’ecosistema de l’hidrogen a Catalunya ja generava 426 milions d’euros i comptava amb 140 empreses que generen més de 1.300 llocs de treball. El secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Albert Castellanos, impulsor d’aquell estudi, va destacar en la seva presentació que “l’hidrogen és estratègic per a Catalunya i un element clau per assolir un model energètic sostenible, distribuït i descentralitzat”.

La Vall d’Hidrogen ja compta des del mes de novembre amb un director tècnic, Isaac Justícia, que té l’encàrrec de liderar l’equip que actualment gestiona el desenvolupament de la Vall i donar-li un nou impuls per encarar els reptes del futur i continuar ajudant al desenvolupament dels projectes i les iniciatives dels més de 230 membres. Un altre mandat és el d’impulsar el Corredor d’Hidrogen de l’Ebre, un gran projecte que implica l’Aragó, Catalunya, Navarra i el País Basc.

Dossier Hidrogen verd: una aposta incerta
Vés a l’ÍNDEX
stats