Laboral
Economia 21/12/2022

40 euros els empresaris, 100 els sindicats: les propostes per apujar el salari mínim

El ministeri de Treball enviarà els pròxims dies una proposta als agents socials

2 min
El salari mínim interprofessional, que milloraria les condicions de les feines més mal pagades, continuarà homogeni.

MADRIDEls agents socials -sindicats majoritaris i patronals- han mostrat les seves cartes a l'hora de negociar un nou augment del salari mínim interprofessional (SMI). La patronal CEOE ha proposat al ministeri de Treball augmentar un 4% l'actual SMI, és a dir, fins als 1.040 euros bruts al mes en 14 pagues. La proposta ha estat per escrit perquè no ha assistit presencialment a la reunió, després del xoc amb el ministeri pels canvis en el control dels ERO.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La proposta de la patronal, que fins ara s'havia mostrat reticent a acceptar un altre augment, està condicionada a dues peticions: la reducció d'un 20% de la quota empresarial per a contingències comunes en el cas del sector agrari i la repercussió de l'SMI als contractes del sector públic en execució. La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha tornat a recriminar a la CEOE que hagi negociat "a través de cartes" i "en diferit". "No toca", ha dit. Tot i això, ha valorat positivament el moviment dels empresaris i la proposta de revaloritzar un 4% l'SMI.

Al seu torn, els sindicats CCOO i UGT són més ambiciosos. El primer vol un increment del salari mínim d'entre un 8,2% i un 10%. És a dir, se situa en la franja mínima que ha proposat el comitè d'experts en el seu informe i, per tant, l'increment suposaria situar el salari mínim entre els 1.082 euros al mes bruts en 14 pagues o 1.100 euros mensuals. I la UGT demana directament un augment del 10%, és a dir, apujar 100 euros més el salari mínim l'any 2023.

Sigui com sigui, la decisió final està en mans del ministeri de Treball, sota la batuta de Yolanda Díaz, que "els pròxims dies" farà arribar una proposta de govern, han explicat els sindicats. El ministeri utilitzarà, precisament, l'informe dels experts per elaborar aquesta proposta.

Tampoc hi ha fixada una nova data de reunió entre el govern i els agents socials. Amb tot, Díaz ja ha deixat clar que un cop s'aprovi el nou augment serà retroactiu i, per tant, es tindria en compte a partir de l'1 de gener independentment de la data d'aprovació. De fet, tot apunta que el nou augment per al 2023 no arribarà fins després de Reis. "Sempre busco un acord i aquí em trobaran", ha dit Díaz.

stats