Economia 28/10/2015

La Cambra avisa d'un alentiment de l'economia i reclama reformes estructurals

La institució manté les previsions de creixement del 3% el 2015 i el 2,8% el 2016, tot i que detecta una desacceleració

Xavier Grau
4 min
Miquel Valls i Joan Ramon Rovira en la presentació de l'informe de conjuntura./ACN

BarcelonaL'economia catalana creix a taxes molt elevades, però s'està detectant una desacceleració i hi ha risc de frenada perquè no han millorat suficientment alguns factors de fons que incideixen en l'economia. Aquesta és la principal conclusió de l'informe de conjuntura de la Cambra de Comerç de Barcelona presentat aquest dimecres pel seu president, Miquel Valls. Tot i això, la Cambra manté la previsió d'un creixement del 3% per aquest any i del 2,8% per al 2016.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'estudi, elaborat per la Cambra i la Universitat de Barcelona, detecta ja una certa desacceleració en el creixement. Així, el tercer trimestre s'estima que l'economia catalana va créixer un 0,8%, una dècima menys que al segon trimestre i dues menys que al primer. En termes anuals, el ritme de creixement encara està en fase d'augment, ja que la millora el segon trimestre va ser del 2,8% segons Idescat (l'Institut Estadístic de Catalunya) i s'enfila fins al 3,3% el tercer trimestre, segons les estimacions de la Cambra.

El president de la Cambra, Miquel Valls, ha destacat que una bona part d'aquest intens creixement té el suport en factors externs, com el baix preu del petroli, la devaluació de l'euro respecte al dòlar o la política monetària expansiva del Banc Central Europeu. La Cambra creu que aquests factors previsiblement es mantindran: el petroli seguirà barat l'any que ve, els tipus dels Estats Units segurament augmentaran (i això farà perdre encara més valor a l'euro i impulsarà les exportacions del Vell Continent) i el BCE incrementarà les seves mesures expansionistes, tal com va deixar entreveure Mario Draghi la setmana passada. Per tot plegat, la Cambra manté les perspectives de creixement fort per l'any que ve en l'economia catalana i espanyola.

Draghi anticipa que al desembre ampliarà la guerra contra la deflació

Però Miquel Valls alerta que encara que "les xifres a curt termini són bones, hi ha factors de fons que no han millorat prou" i per això demana més reformes estructurals per impulsar la productivitat i l'ocupació. En aquest sentit, destaca que la millora de la productivitat va perdent força conforme creix l'ocupació. El president de la Cambra apunta per on haurien d'anar aquestes reformes: l'economia espanyola i catalana encara tenen dèficit de capital físic, humà, tecnològic i li cal un millor entorn institucionals.

Desacceleració general menys en la indústria i construcció

Les previsions de la Cambra per l'any que ve apunten a un creixement una mica inferior en tots els components de la demanda, tot i que mantenint un bon to. Així la demanda interna creixeria un 2,9% (3% el 2015) i la inversió un 4,5% (4,7% aquest any). També la demanda externa frena i les exportacions baixarien del 5,4% al 5,2% i les importacions del 6,2% al 6%.

previsions

Des del punt de vista de l'oferta, la Cambra preveu un alentiment en tots els sectors menys en la indústria, que passaria del 2,4% al 2,7% i de la construcció, que ho faria del 3,7% al 3,9%. També es moderaria la creació d'ocupació, i es passaria del 3,1% d'increment del 2015 al 2,8% el 2016.

El cap d'Estudis Econòmics de la Cambra, Joan Ramon Rovira, resta importància a aquest alentiment de l'economia previst per a l'any vinent. Reconeix que hi ha desacceleració "en termes aritmètics" però matisa que el creixement ha estat molt fort el darrer any i ara "més aviat anem cap a la normalització".

Millors perspectives a Catalunya que a Espanya

L'informe de la Cambra també inclou l'Índex de Confiança Empresarial, una enquesta que es fa a 3.000 empresaris conjuntament amb l'Idescat des de fa més de 30 anys. L'índex s'ha situat en un màxim històric i s'ha col·locat en 140 punts. Però també està moderant el seu ritme de creixement. Del tercer al quart trimestre ha augmentat només cinc dècimes, mentre que el trimestre anterior ho havia fet en 1,7 punts.

Però la millora a Catalunya, tot i alentir-se, està per sobre de la millora de les perspectives entre els empresaris de l'Estat, que en el darrer trimestre només pugen tres dècimes. "Això vol dir que les empreses de Catalunya són més optimistes que el conjunt de les espanyoles respecte a la seva evolució actual i futura marxa dels negocis", ha dit Valls.

Aquest indicador de confiança de les empreses, en el cas de Catalunya, millora en tots els sectors, però especialment en el de l'hostaleria i transport, que arriba a un màxim de 160 punts, en front del 142,5 del mateix trimestre de l'any passat.

El 20-D i el procés sobiranista

En el capítol polític, el president de la Cambra ha afirmat que la incertesa política pot afectar a l'evolució econòmica. No obstant, ha llençat un encàrrec per al guanyador de les eleccions del 20 de desembre: que afronti les reformes estructurals que calen, perquè sinó "la recuperació serà curta". "El nou govern que surti de les eleccions tindrà la responsabilitat d'encarar aquest repte", ha dit.

Sobre l'impacte del procés sobiranista en l'economia Valls ha estat més prudent, defugint posicionar-se i dient que a la Cambra "no fem previsions polítiques". Valls s'ha remès a l'enquesta a les empreses "que tenen confiança en el futur". No obstant, preguntat sobre la resolució impulsada al Parlament per Junts per Sí i la CUP que insta a començar a elaborar les lleis de la Hisenda pròpia i la seguretat social, el president de la Cambra es mostra disposat a col·laborar si l'hi demanen. "Si som cridats contestarem com sempre hem fet amb les administracions", ha afirmat recordant que la Generalitat té la tutela de les cambres de comerç catalanes.

stats