Publicitat
Publicitat

Josep Piqué creu que la nit electoral es va perdre la possibilitat d'un gran pacte per formar govern a Espanya

Creu legítima la defensa de l'independentisme si és legal i no divideix la societat

L' expresident del PP de Catalunya i actual vicepresident de la constructora OHL, Josep Piqué, ha advocat aquest dimarts en una conferència a Esade per un gran pacte d'estat, per abordar una legislatura curta i reformista, un cop que els resultats electorals han acabat amb el bipartidisme a Espanya. Piqué creu, no obstant, que s'ha perdut l'oportunitat perquè s'hauria d'haver proposat la nit electoral o l'endemà.

" Es va perdre l'oportunitat la nit electoral", ha reblat Piqué, que creu que s'havia d'abordar una gran coalició per posar en marxa un ampli pla de reformes constitucionals, institucionals, polítiques i estructurals, a les quals tothom pogués aportar-hi i "amb data de caducitat". Arribar a un acord però, "cada dia que passa, és més difícil", ha indicat.

L'exlíder del PP català ha indicat que, malgrat guanyar les eleccions el PP, la clau de la governabilitat la té el PSOE, tot i haver tret els seus pitjors resultats històrics. Per això, ha dit, hi hauria una possibilitat que els socialistes arribessin a un acord amb Ciutadans per governar aconseguint una majoria simple a la investidura si els altres partits s'abstenen, però això portaria a un govern feble.

Respecte a la situació a Catalunya, Piqué ha defensat la legitimitat de defensar l'independentisme, fins i tot des de les institucions. "L'independentisme és legítim en termes polítics", ha indicat, però ha posat com a límits el respecte a la llei i el manteniment de la cohesió social. En aquest sentit, Josep Piqué s'ha referit als resultats de les eleccions del 27-S indicant que "desenvolupar un projecte sols amb la meitat de la societat és una aposta arriscada i de costos inassumibles".

La conferència de Josep Piqué ha estat bàsicament política, ja que el títol era "El nou escenari polític després del 20-D", però també ha fet referències a la situació econòmica global i espanyola. Ha destacat sobretot la incertesa que plana sobre l'economia. En aquest sentit, ha indicat que perquè es consolidi la recuperació econòmica a l'Estat "manca confiança" i la incertesa política pot "truncar" la recuperació. Per això ha demanat seny als polítics.

Segons l'exlíder del PP català, els resultats del 27-S i el 20-D han introduït més dosis d'incertesa, i així ho recullen els mercats, i especialment pel plantejament del nou Govern català. No obstant, ha exposat que fa falta estabilitat i confiança perquè el creixement econòmic sigui sostenible, i que, afortunadament, hi ha marcs a Espanya, com la pertinença a l'euro, que limiten la desconfiança "perquè limiten la capacitat de fer disbarats". 

Josep Piqué ha destacat el canvi de paradigma en l'economia mundial, com ho demostra que l'alentiment de la Xina comportin les caigudes a les borses o la baixada del preu del petroli, i ha indicat que el nou paradigma econòmic porta que els mercats tendeixin a la competència perfecta. En aquest sentit, ha destacat com a claus per al futur de les empreses la digitalització, la desintermediació i, sobretot, la diferenciació en el producte.

Piqué ha destacat la recuperació econòmica d'Espanya després de la crisi gràcies a la devaluació interna, però ha indicat que la situació europea no és massa bona. L'economia espanyola és de les que millor s'està comportant i "si amb problemes molt seriosos és de les economies grans la que més creix, això vol dir que el conjunt d'Europa està malalt".

Més continguts de