L'Aràbia Saudita es col·loca entre els principals creditors dels Estats Units

El departament del Tresor informa per primer cop del deute en mans de la monarquia dels Saüd

L' Aràbia Saudita és un dels principals creditors dels Estats Units i forma part de la dotzena de'stats que tenen més deute del gegant nord-americà. Una llista que encapçalen la Xina i el Japó, amb 1,3 i 1,1 bilions de dòlars.

El deute en mans de l'Aràbia Saudita al mes de març era de 116.800 milions de dòlars, segons les dades aconseguides per l'agència Bloomberg. És el primer cop que es coneix la quantitat de deute públic nord-americà en mans de l'estat governat per la monarquia dels Saüd. No obstant això, la xifra del març és un 6% inferior als màxims del mes de gener, que era de 123.600 milions de dòlars.

Les dades s'han publicat després d'una demanda expressa de Bloomberg News emparant-se en la llei de llibertat d'informació dels Estats Units. Fins ara les dades de deute en mans de l'Aràbia Saudita no es coneixien, sinó que es publicaven conjuntament amb altres 14 països, la major part, de l'Organització de Països Productors de Petroli (OPEP), com Kuwait, Nigèria i els Emirats Àrabs Units. Aquest grup tenia al mes de  febrer 281.000 milions, per sota del rècord de 298.400 del juliol.

No obstant això, l'agència indica que la quantitat de dòlars en mans de la monarquia saudita és superior a les xifres de deute que publica el Tresor dels Estats Units, ja que els bancs centrals de tots els estats solen tenir una part de les reserves en dòlars, segons el Fons Monetari Internacional (FMI), al voltant d'un terç, i molts cops estan dipositats en tercers països.

Així, les reserves en divises de l'Aràbia Saudita es calculen en uns 587 milions de dòlars. Però, a més, el 'New York Times' va informar el mes passat que les autoritats saudites amenaçaven de vendre 750 milions de dòlars en bons del Tresor i altres actius dels Estats Units si el Congrés nord-americà promulgava una llei que permetés exigir qualsevol tipus de responsabilitat a la monarquia saudita pels atemptats terroristes de l'11-S.

El deute dels Estats Units en mans de l'Aràbia Saudita és important especialment en aquests moments en què el regne saudita s'enfronta al dèficit fiscal per la caiguda del preu del petroli, en gran part, provocat per les explotacions no convencionals als Estats Units.

El darrer any l'Aràbia Saudita va haver d'utilitzar fins al 16% de les seves reserves en divises per tapar el dèficit pressupostari més elevat de l'últim quart de segle, segons el banc central de la monarquia del Pròxim Orient.