Economia 26/08/2019

El PIB frena a totes les grans economies del món

L’actual manca de confiança dels empresaris alemanys no es veia des del 2012

Xavier Grau
2 min
El PIB frena a totes les grans economies del món

BarcelonaLa setmana passada els dos principals bancs centrals, la Fed als Estats Units i el BCE a Europa, van anunciar que tenen bateries de mesures per revertir l’alentiment de l’economia. La por d’una nova recessió ha empès les autoritats monetàries a preparar futures actuacions d’estímul, i és cert que l’economia s’alenteix, almenys als països més desenvolupats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Dilluns l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), de la qual formen part les principals economies del món, va recollir dades de la frenada. En el conjunt de l’OCDE el creixement al segon trimestre va ser una dècima inferior al primer trimestre. Però si es va al detall es veu que als principals països és més gran: als Estats Units el descens va ser de tres dècimes, igual que al Japó, a Espanya de dues dècimes, i a França i Itàlia d’una dècima, malgrat que aquest últim país presenta una economia plana.

Però amb la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina de fons i els riscos del Brexit, el Regne Unit és qui presenta una situació pitjor, amb l’entrada de la seva economia en negatiu. El Regne Unit va passar d’un creixement del PIB del 0,5% al primer trimestre a una caiguda del -0,2% al segon trimestre. I Alemanya, la locomotora europea, també va veure decréixer la seva economia, un -0,1 al segon trimestre, quan al primer trimestre havia crescut un 0,4%.

Por dels empresaris a la recessió

Els tambors de recessió s’han instal·lat a Alemanya, i el seu banc central -el Bundesbank- ha alertat d’aquesta possibilitat i ja hi ha polítics que demanen la fi de l’austeritat per estimular l’economia.

El missatge ha calat entre els principals agents econòmics. La confiança dels empresaris alemanys ha caigut a l’agost al seu nivell més baix des del novembre del 2012, segons l’índex elaborat per l’Institut de Recerca Econòmica de Munic (Ifo), que s’ha situat en 94,3 punts, des dels 95,8 del mes anterior, i acumula així cinc mesos de descensos consecutius.

“Les empreses han tornat a estar molt menys satisfetes amb la seva situació comercial actual”, ha assenyalat Clemens Fuest, president de l’Ifo, que reconeix que “el pessimisme pel que fa als pròxims mesos també ha augmentat”. Clemens Fuest s’ha sumat així a altres economistes alemanys advertint que “cada vegada hi ha més indicis d’una recessió a Alemanya”.

stats