El cicle de vagues a Ryanair acaba amb el 97% de vols operats amb normalitat

Els sindicats denuncien que la plantilla ha treballat més que qualsevol altre mes

Els tripulants de cabina i pilots espanyols de Ryanair protagonitzen aquest diumenge l'última de deu jornades de vaga convocades per protestar contra el tancament de bases de l'aerolínia irlandesa a Girona, Tenerife Sud, Gran Canària i Lanzarote. La mobilització acaba sense grans incidències ni retards i fins i tot amb la plantilla fent "més hores de vol o guàrdia que qualsevol altre més de treball", ha denunciat Unió Sindical Obrera (USO).

De fet, segons recull Efe, al voltant del 97% dels vols que estaven programats per als dies de vaga assenyalats han sortit amb normalitat i en temps previst, i només s'han produït 14 cancel·lacions en total en dues de les jornades d'aturades planificades. Per a Gustavo Silva, secretari general d'USO-Ryanair, això es deu a uns serveis mínims "que han permès operar el 100% dels vols" i la "inacció de Foment i Treball, que han consentit a Ryanair convocar fins a 14 vegades més personal de guàrdia que qualsevol altre dia laborable".

La Generalitat sancionarà amb 44.000 euros Ryanair per vulnerar el dret de vaga

El sindicat de pilots Sepla coincideix amb la lectura. Segons ells, els serveis mínims han impedit "una vaga com a tal", i apunten que recorreran a la via judicial per demandar el que consideren un frau de llei. L'aerolínia, diuen, està obrint processos de contractació per reforçar les seves filials a l'est d'Europa mitjançant un transvasament de personal i recursos cap a Buzz i Laudamotion –dues aerolínies de la mateixa companyia– amb pitjors condicions.

"Ara ens toca estudiar altres mesures de protesta per impedir el tancament de les bases i els acomiadaments a les Canàries i Girona, ja que és molt dur lluitar contra una empresa i contra la esclavitud que imposa el teu propi govern –lamenta la USO–. Farem balanç i ens reunirem amb els sindicats d'altres països afectats per tancaments i incompliments, estudiant mesures de pressió en l'àmbit continental".