S&P adverteix que el 26-J i el 'Brexit' poden desencadenar una crisi a escala europea

L'agència avisa del perill que les diverses tensions polítiques dels diferents territoris de la Unió poden causar una crisi en el segon trimestre d'aquest any

L'agència de qualificació del crèdit Standard & Poors (S&P) ha advertit aquest dijous del perill que poden suposar per Europa les tensions polítiques derivades d'esdeveniments que tindran lloc als països de la Unió Europea (UE) a curt termini i que tenen "el potencial" de desencadenar una crisi en el segon trimestre de 2016. 

Així ho indica un informe elaborat per la qualificadora, que assenyala directament a la incertesa política que generen les eleccions espanyoles del 26 de juny i el referèndum sobre la permanència del Regne Unit dins la Unió Europea. De fet, aquest avís arriba deu dies després que el primer ministre britànic David Cameron apuntés que el 'Brexitpodria posar contra les cordes l'estabilitat de la UE. De la mateixa manera, el document de l'agència també fa referència als efectes desestabilitzadors que pot tenir la posició del deute grec per a la Unió.

En aquest sentit, l'economista de S&P Gareth Williams ha assegurat que "les tensions polítiques que s'estenen des de Grècia fins el sud d'Europa i el 'Brexit'  tenen el potencial per desencadenar una crisi i exercir una pressió significativa sobre la solvència del sector corporatiu europeu". Un perill que, segons l'expert, podria estroncar el context econòmic "positiu" que viu el vell continent. 

Pel que fa a la perspectiva global, l'agència ha destacat que els bancs centrals "cada vegada han d'arribar més lluny" en els seus esforços monetaris per apuntalar la "dèbil" recuperació econòmica. A més a més, ha afegit que els mercats financers i els líders polítics semblen més reticents al risc en un moment en el qual l'anunci de compra d'actius corporatius per part del Banc Central Europeu ha millorat "considerablement" les perspectives de les empreses. 

L'informe també fa referència a les tendències divergents que s'estan observant en els diversos mercats corporatius, i posa el focus sobre les companyies que desenvolupen la seva activitat en sectors relacionats amb les matèries primeres.