Tres claus per entendre les conseqüències de l'escàndol de Volkswagen

El grup ja nota el llast en el seus comptes i Seat rep l'impacte

Què implica que l’Audiència Nacional hagi
imputat Volkswagen?

El fabricant alemany haurà d’explicar-se pel frau el 10 de novembre, el dia que l’ha citat el jutge. La llei d’enjudiciament criminal permet imputar persones jurídiques, com és el cas de Volkswagen, que haurà de triar un representant, un advocat i un procurador per afrontar el procés. El jutge Ismael Moreno ha acceptat les diligències que va demanar la Fiscalia i permetrà que es personin les entitats que han presentat querella contra el fabricant.

Quines són les primeres conseqüències que pateix el fabricant alemany?

L’escàndol per haver amagat emissions contaminants ha arrossegat Volkswagen a les primeres pèrdues en 15 anys. El grup va tancar el tercer trimestre amb uns números vermells de quasi 1.700 milions d’euros després de destinar-ne més de 6.700 a provisions davant dels futurs costos elevats (sancions o indemnitzacions a clients) que segur que haurà d’afrontar la companyia pel frau comès.

Què passarà amb Seat?

L’empresa encara va viure un tercer trimestre tranquil (amb un benefici operatiu de 12 milions). però ja té a sobre els primers efectes de la crisi a la seva matriu. Seat aplicarà un pla de retallades de 100 milions anuals que encara ha de concretar, i ja ha decidit que no renovarà els 440 empleats eventuals de la planta de Martorell. Els primers 200 marxaran al desembre. L’empresa defensa que el pla d’estalvi “blindarà” la inversió milionària que Volkswagen ha compromès a Seat per als pròxims cinc anys.