Economia 30/07/2019

Els acusats carreguen contra el "gir copernicà" de la fiscal Launa en el cas Bankia

El judici es reprendrà el 2 de setembre amb els informes finals

Ernesto Ekaizer
2 min
Rodrigo Rato, ex presidente de Bankia, y Miguel Blesa, ex presidente de Caja Madrid, durante el juicio.

MadridAmb un dur al·legat contra la fiscal Carmen Launa per haver ampliat delictes i el nombre d'acusats, va quedar suspès aquest dimarts el judici per la sortida a borsa de Bankia. Les defenses van advertir que el "gir copernicà" de la Fiscalia Anticorrupció, segons les paraules d'un dels lletrats, ha vulnerat els seus drets fonamentals i els ha provocat "indefensió".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta escenificació ignora deliberadament el fet que a l'inici del judici oral, el 26 de novembre del 2018, la fiscal Carmen Launa va anunciar que, segons es desenvolupés la prova durant el judici, adoptaria la decisió d'ampliar l'únic delicte pel qual la Fiscalia acusava provisionalment –estafa d'inversors del 282 bis del Codi Penal– al delicte de falsedat de comptes de l'article 290. Aquesta advertència portava implícita l'augment del nombre de quatre acusats en l'escrit de conclusió provisional.

La fiscal Launa va utilitzar la seva espasa de Dàmocles el 22 de juliol a l'acusar per estafa d'inversors i falsedat de comptes. Pel primer dels delictes ha acusat com a autors Rodrigo Rato, José Manuel Fernández Norniella i José Luis Olivas, i com a cooperadors necessaris Ildefonso Sánchez Barcoj i el soci auditor de la firma Deloitte, Francisco Celma. La nova qualificació suposa incrementar la petició de pena per a Rato de cinc anys i sis mesos a vuit anys i cinc mesos. La fiscal va augmentar de 4 a 14 el nombre d'acusats, a l'imputar falsedat de comptes anuals del 2011.

Una de les intervencions més dures ha sigut la de l'advocat Jesús Santos en nom de l'empresa Deloitte, per a la qual dues acusacions mantenen la seva imputació malgrat que la Fiscalia no acusa la persona jurídica. Ahir els tres únics acusats que van fer acte de presència al judici va ser el soci auditor Francisco Celma, Ángel Acebes i José Manuel Fernández Norniella.

El judici s'ha suspès fins el 2 de setembre, quan tindran lloc els informes orals i el torn d'última paraula dels acusats, un tràmit que es preveu de diverses sessions fins a quedar vist per a sentència.

stats