Alimentació

Ametller Origen crea una 'start-up' per desenvolupar llavors

La cadena controlarà el 75% d'una nova empresa especialitzada en la generació de noves varietats de tomàquet

2 min
Imatge d'arxiu d'una finca d'Ametller Origen a Olèrdola (Alt Penedès).

BarcelonaAmetller Origen ha impulsat la creació d'una nova start-up, TipTopTomatoes, especialitzada en la generació de llavors de tomaquera, segons ha informat aquest dimecres en un comunicat la companyia catalana d'alimentació i supermercats. Amb l'operació, Ametller Origen busca integrar a l'empresa tota la cadena alimentària, des de la creació de llavors d'hortalisses i fruites fins a la venda final al consumidor, passant pel cultiu i l'elaboració i l'envàs de productes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ametller ha creat TipTopTomatoes juntament amb la consultora agroalimentària Let It Out, liderada pel doctor en genètica vegetal Jordi Ballester. Ballester va ser directiu de la multinacional barcelonina Semillas Fitó i va desenvolupar dues varietats de tomàquet, Nippo i Monterosa. Segons han confirmat a l'ARA fonts d'Ametller, la cadena controla un 75% de la nova start-up, i Let It Out, el 25% restant.

L'aposta del grup català per aquesta nova start-up està vinculada al projecte de parc agrari de 258 hectàrees que té previst desenvolupar als municipis de Gelida i Sant Llorenç d’Hortons, a l'Alt Penedès, on l'empresa vol invertir 180 milions d'euros els pròxims anys. Dintre del parc agrari, que a més de cultius comptarà amb sistemes de generació d'energia renovable i plantes de producció, també hi haurà un centre de recerca "des d’on es realitzaran proves pilot i assaigs" en hivernacles "en col·laboració amb diferents centres de recerca i universitats", segons l'empresa. "Aquest espai tindrà la vocació de ser el punt de trobada" de la recerca del tomàquet del país amb l'objectiu de ser un referent europeu, afegeix la companyia en el comunicat.

Varietat pròpia a les botigues

"Volem seguir innovant i evolucionant el concepte de verdures fresques que es puguin obtenir de manera més sostenible i eficient", ha indicat el conseller delegat del grup, Josep Ametller. De fet, la companyia amb seu a Olèrdola (Alt Penedès) ja comercialitza una varietat pròpia de tomàquet, anomenada Arlequí, creada a partir de l'acord amb Let It Out. A banda d'això, el grup també ha tancat dos contractes d'investigació amb dues empreses israelianes.

Ametller Origen va facturar l'any passat 387 milions d'euros, un 16% més que el 2020. La companyia es marca l'objectiu de tancar el 2022 amb unes 135 botigues a Catalunya, una quinzena més de les que tenia en funcionament a finals del 2021. El grup té uns 3.300 empleats i unes 1.200 hectàrees de conreus propis, que li permeten produir directament el 60% de la fruita i verdura que ven als seus establiments.

stats