Obituari

Mor Xavier Gramona, referent català del vi escumós

L'empresari, de 63 anys, va impulsar el creixement del celler Gramona i va ser clau en la creació de Corpinnat

3 min
Llarga vida a l’escumós Xavier Gramona Sandé

BarcelonaXavier Gramona, un històric del sector del vi a Catalunya, ha mort aquest divendres als 63 anys. Nascut el 1959, pertanyia a la cinquena generació del centenari celler Gramona. Una caiguda mentre treballava dijous de la setmana passada al celler de Sant Sadurní d’Anoia, i les complicacions que se'n van derivar, amb un accident cardiovascular, han estat les causes del sobtat traspàs. Dimecres l’equip mèdic havia indicat a la família que el seu estat millorava, que caldria una operació, però que es mantenia estable. Dijous a la nit Gramona va empitjorar i va entrar en coma sobtadament, i aquest matí ha mort. El seu fill, Leo Gramona, ho ha confirmat al col·lectiu Corpinnat, al qual està adscrit el celler. 

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Es dona la circumstància que el dia abans que Xavier Gramona patís el fatal accident, el seu fill Leo i el fill del seu cosí germà Jaume, Roc, havien començat la verema. El diari ARA va ser amb ells a les vinyes, durant el matí del 27 de juliol. Just després, al migdia, va ser quan Xavier Gramona va caure d’una alçada molt gran en una claraboia, i un helicòpter va traslladar-s’hi per dur-lo a l'hospital. 

Gramona, economista i copropietari del celler Gramona, s'havia convertit en un dels noms propis del sector a Catalunya per la seva empenta empresarial i per un caràcter afable que han deixat empremta entre els que el van conèixer. Va arribar a l'empresa que porta el nom de la seva família l'any 1995, després d’estudiar a Esade, de formar-se a Londres i de treballar en sectors com el màrqueting, la consultoria, la banca internacional i, fins i tot, per la competència, havent treballat a la filial de Freixenet als Estats Units.

El 2019 Gramona va ser un dels grans impulsors de l'escissió que es va produir en el sector dels escumosos catalans. Com a resposta a anys de pèrdues de rendibilitat en el sector del vi, el celler Gramona que ell liderava i sis cellers més van fer una aposta per crear una nova marca, Corpinnat, i escindir-se del Consell Regulador del Cava cinc anys després de la primera trencadissa que va derivar en la creació de Clàssic Penedès. L’objectiu de Corpinnat, de la qual havia estat president el mateix Xavier Gramona, era reivindicar el vi escumós de qualitat fet des del cor del Penedès, del sud del Llobregat fins al Baix Penedès.

"Era una persona d'idees fermes, familiar, treballador, i deixa un gran forat", lamentava aquest vespre en declaracions a l'ARA Paco de la Rosa, propietari dels cellers Torelló. La seva aportació al sector va ser forta: "Apostava per la llarga criança, per no fer vins joves, per poder competir amb el xampany, i insistia molt en la importància de l'exportació", rememora De la Rosa. L'impacte en els cellers que ell va dirigir va ser profund: "Ha fet un petit imperi, passant d'una empresa petita o mitjana a una de gran, i ha situat els escumosos catalans a dalt de tot; va ser un gran director comercial de la seva empresa", afegeix l'empresari, que destaca la seva bona entesa amb el seu cosí Jaume.

Per a Alba Balcells, directora general de l’INCAVI, “se’n va un dels grans”. “Visió, talent, i infinita devoció per la vinya i el territori. La petjada dels artesans del temps que perdurarà. Va demostrar que una empresa familiar al nostre país pot ser una gran empresa”, deia ahir.

Jaume Mata, gerent de Corpinnat i que havia estat director general del celler, també va voler glossar la seva figura: "El que va fer el Xavier va ser revolucionari; va creure en les llargues criances i en el fet que es poden fer grans vins escumosos, i va aconseguir que fossin vins reconeguts al món". De Gramona també recorda que "va ser un gran defensor del vincle amb la pagesia i que tinguessin uns preus dignes". "Ell es comparava amb un marxant d’art, que era capaç de vendre les obres que fa un gran celler", recorda Mata, que també destaca la seva tasca cercant consensos: "El Xavier era un buscador d'equilibris, un dels grans negociadors que hi ha hagut en el món de l’empresa; era capaç de negociar qualsevol cosa fins a l’extenuació –explica–. Sens dubte, ha estat un dels grans del món del vi i una de les persones més intel·ligents amb qui he treballat", conclou.

Les principals marques que aplegava Corpinnat, que van començar sent sis i ara arriben a onze, són cellers com Recaredo, Gramona, Llopart, Nadal o Torelló, i van tancar el 2021 amb unes vendes de 2,3 milions d'ampolles, xifra que suposava un 35% més que el 2020 i un 12% més que el 2019.

En els últims temps, Xavier Gramona estava ultimant el relleu a l'empresa per deixar-la en mans del seu fill Leonard.

stats