Agricultura

Els pagesos catalans comencen dimarts la primera gran jornada de protestes

Les mobilitzacions tindran lloc durant el febrer i s'estendran a tot l'Estat

4 min
Imatge d'arxiu d'una protesta d'agricultors a Girona.

BarcelonaEls pagesos catalans comencen aquest dimarts la primera gran jornada de mobilitzacions d'enguany per protestar per la crisi que viu el sector, molt afectat per l'increment de preus, la sequera i la manca d'ajudes. Les protestes, també convocades en molts altres indrets d'Espanya, s'estendran al llarg del febrer.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El sindicat Unió de Pagesos ha fet una "crida" a "la pagesia de Catalunya" perquè participi en les protestes que tindran lloc dimarts i dimecres a tot el país. Unió de Pagesos ha convocat algunes de les mobilitzacions, però el pes de les protestes va a càrrec del moviment 6F, del qual el sindicat no forma part. "No hi som, però hi ha alguns dels nostres afiliats", aclareix a l'ARA Josep Carles Vicente, responsable d'organització d'Unió de Pagesos, sobre la vinculació entre l'organització sindical i el moviment.

Demà dimarts hi ha previstes mobilitzacions a l'Aldea (Baix Ebre), amb punts de trobada previs a Tortosa i Amposta; a Móra d'Ebre, amb punts de trobada a Falset i Gandesa; a Montblanc, Vila-rodona, Girona, Vic, Sant Fruitós de Bages, la Seu d'Urgell, Vilaller (Alta Ribagorça), Granollers i Fondarella. En aquest últim municipi del Pla d'Urgell preveuen tallar l'autovia A-2 fins dimecres. Les altres protestes es concentraran dimarts i consistiran en talls i marxes lentes de tractors en algunes de les vies principals, com ara la N-420, la C-12, la N-260 i la N-145.

La setmana passada Unió de Pagesos també va convocar per al 13 de febrer talls als accessos al Port de Tarragona i a l'AP-7 prop de la frontera amb França, i hi ha afegit també mobilitzacions als accessos de Mercabarna el mateix dia, ha confirmat Vicente. El 21 de febrer participarà en una tractorada a Madrid.

Les protestes tenen com a objectiu reclamar a les administracions públiques solucions a la "situació arran dels costos de producció desmesurats i pels greus efectes de la sequera, a més de l'excés de burocràcia", ha apuntat el sindicat en un comunicat. També demana "posar fi als abusos a la cadena alimentària" i "a la competència deslleial de productes importats de fora de la Unió Europa", així com "solucions per als danys de la fauna" i que la Unió Europea aprovi "uns plans estratègics de la política agrària comuna (PAC) adaptats a la realitat mediterrània".

En resum, les organitzacions agràries consideren que el sector està en una situació extrema i els problemes que arrossega des de fa anys s'han agreujat i se n'han afegit de nous. En el cas català, a les comarques de les conques internes s'ha reduït un 80% el reg agrícola des de la declaració de la fase d'emergència per sequera i un 50% el de la ramaderia. Així mateix, es permet el reg de supervivència d'arbrat i conreus llenyosos amb aigua regenerada o freàtica. Les fortes restriccions no han agradat al sector, que critica que les aigües per a usos industrials o recreatius només té una restricció del 25%.

En la mateixa línia, l'Associació Agrària Joves Agricultors (Asaja) també s'ha sumat aquest dilluns a les protestes. "Donem suport a aquestes manifestacions per denunciar el tracte que rebem des de la política agrària comuna amb normatives i lleis que fan tancar i malviure els sectors agrícoles i ramaders". En un comunicat, Asaja també critica que "l'excés de burocràcia aquí a Catalunya" no permet tirar endavant els productors. "El jovent no vol seguir sense un canvi de les administracions europees, estatals i de Catalunya", conclou la nota.

La convocatòria de les protestes ha tingut resposta de l'organització catalana d'autònoms i pimes del sector del transport AGTC, que demana "responsabilitat" als agricultors per evitar que es repeteixin "els greus impediments i perjudicis a l'activitat dels transportistes que han ocasionat els seus homòlegs francesos aquestes últimes setmanes" tallant el pas de l'autopista AP-7 cap a la Catalunya del Nord. "Confiem que les administracions públiques garanteixin el dret fonamental a la lliure circulació a la xarxa viària espanyola a fi de no perjudicar la resta d'activitats econòmiques", afegeix l'AGTC.

Protestes a tot Espanya

Les protestes a Catalunya no seran les úniques, perquè n'hi ha de previstes a tot Espanya al llarg de bona part del febrer. De fet, el gruix de les manifestacions a l'Estat està coordinat per Asaja, COAG i UPA. Aquest dilluns, grups de pagesos ja han tallat la frontera d'Espanya amb Portugal a la província de Salamanca. Unió d'Unions –de la qual forma part Unió de Pagesos– també té el seu propi calendari de protestes.

El PP i Vox intenten canalitzar políticament el malestar dels agricultors. Els consellers d'agricultura dels governs autonòmics del PP s'han reunit aquest dilluns amb la secretària general del partit, Cuca Gamarra, i han reclamat un pla de quinze mesures per fer front a la crisi del sector primari, segons Europa Press. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha acusat el govern espanyol d'"inacció" i de "desdeny" i "menyspreu" per la pagesia. Per la seva banda, els tres consellers d'Agricultura de Vox es reuniran la setmana que ve amb el comissari d'Agricultura europeu, Janusz Wojciechowski.

Tant el PP com Vox posen molt d'èmfasi a criticar l'agenda 2030 i les polítiques europees contra el canvi climàtic que –segons el seu parer– danyen el sector agrícola. "Per exemple, el conseller de Medi Ambient i Agricultura de la Comunitat de Madrid, Carlos Novillo, ha declarat que la crisi de l'agricultura es deu a "les exigències mediambientals" de les administracions.

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha criticat els qui "volen utilitzar" els ramaders i pagesos amb "idees extremistes". Planas ha assegurat que l'abastiment d'aliments al comerç està "absolutament garantit".

A diferència dels transportistes catalans, la Plataforma en Defensa del Transport, l'associació estatal minoritària de transportistes que ja va organitzar fortes protestes del 2022, s'ha sumat a les reivindicacions dels pagesos i ha convocat aturades a partir de dissabte que ve.

stats