Els pagesos allarguen les protestes fins dimecres al matí i anuncien marxes lentes a Barcelona

Les mobilitzacions dels agricultors afecten l'AP-7, l'AP-2, l'A-2 i altres vies principals de tot Catalunya

5 min
La columna de tractors, tallant la circulaciço de l'autovia A2 a Lleida

BarcelonaLes protestes convocades pels pagesos tallen diverses carreteres arreu de Catalunya aquest dimarts al matí. Les vies més importants afectades per les mobilitzacions són l'autopista AP-7, a la Junquera, Girona i l'Aldea; l'AP-2 a Montblanc i Vila-rodona i l'autovia A-2 en dos punts de les comarques de Ponent, a més d'altres vies. Els agricultors han anunciat que allargaran les mobilitzacions tota la nit, fins dimecres al matí, quan duran a terme marxes lentes cap a la ciutat de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest dimarts el moviment 6-F, que aglutina pagesos de tot Catalunya, ha convocat marxes lentes i talls de carreteres a totes les demarcacions, amb especial afectació en vies importants. Algunes d'aquestes accions es poden allargar fins dimecres al matí. Les reivindicacions tenen el suport d'Unió de Pagesos i de l'associació de joves agricultors Asaja. El sindicat agrari xifra en 4.000 el nombre de tractors que s'han mobilitzat.

Les protestes dels pagesos: "Tot el sector està cansadíssim"

Els agricultors reclamen més suport de les administracions i canvis en diverses polítiques amb l'objectiu de posar fi a la crisi que afecta el sector, que arrossega anys de preus molt baixos i un encariment progressiu dels costos de producció. Així mateix, reclamen reorientar la política agrària comuna (PAC) de la Unió Europea, que consideren que té poc en compte els interessos dels productors del sud del continent, i un control més elevat de l'entrada de productes agraris de països extracomunitaris, que, segons els pagesos supera les quotes establertes per Brussel·les i representa una competència deslleial. En el cas de Catalunya, a més, els agricultors han de fer front a les restriccions al reg imposades per la Generalitat a causa de la sequera, sobretot en els 202 municipis que estan en fase d'emergència per la manca de pluja. Els pagesos també es queixen de l'excessiva burocràcia i dels constants canvis legals en la regulació del sector.

"El 2023 va ser desastrós i el 2024 no fa gaire bona cara, tampoc. Els ànims estan molt tocats, l'economia està molt tocada, comencem a veure puntes de sobreendeutament al sector agrari i ramader, es van disparar els costos de producció", ha dit Josep Carles Vicente, responsable d'Organització d'Unió de Pagesos, en declaracions a l'ACN.

El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha enviat un missatge "de comprensió, empatia i solidaritat", així com d'"esperança" a la pagesia. "Segur que entre tots continuarem treballant per fer que el sector pugui continuar vivint i no sobrevivint, de la imprescindible feina que fan arreu del país", ha afirmat al Parlament.

El coordinador d'Unió de Pagesos a Osona i el Lluçanès, Oriol Rovira, ha dit que el sector està "al límit", però s'ha mostrat optimista amb les reivindicacions, que espera que siguin un "punt d'inflexió" per a la pagesia catalana. Rovira ha reclamat solucions a les institucions europees i a l'executiu espanyol, però també "al Govern de Catalunya": "A vegades ens donen l'excusa que «això ve d'Europa o de Madrid», però ells si volen poden fer moltes coses també des d'aquí", ha dit en declaracions recollides per l'ACN.

Dimecres a Barcelona

La d'aquest dimarts és la primera de diverses jornades de mobilitzacions de la pagesia catalana, que tindran la seva rèplica arreu d'Espanya. La protesta mantindrà els talls viaris durant tota la nit de dimarts a dimecres. Dimecres al matí els pagesos de tot Catalunya engegaran marxes lentes cap a Barcelona, on tenen previst dirigir-se fins a la Generalitat, la delegació del govern espanyol i l'oficina de la Comissió Europea.

Les protestes continuaran dimarts de la setmana vinent, quan Unió de Pagesos ha convocat talls als accessos de Mercabarna i del port de Tarragona, a més de talls a l'AP-7 a prop de la frontera. A més, el sindicat agrari també participarà en una tractorada davant del ministeri d'Agricultura el 21 de febrer a Madrid.

Un grup de tractors bloquejant la C-17.
Tractors a Osona.

Les mobilitzacions connecten amb les que hi ha hagut recentment a tot Europa. L'1 de febrer, una manifestació de pagesos d'arreu de la UE va reclamar a Brussel·les que no se'ls carregui "tot el pes de la transició ecològica", en paraules dels organitzadors. Així mateix, al gener els pagesos francesos van protestar a tot el país –i van tallar l'entrada per autopista al Pertús, a la Catalunya Nord–, unes reclamacions que també han fet seves, entre d'altres, els agricultors alemanys, italians, polonesos, neerlandesos i hongaresos.

Protestes a tot el país

L'autopista AP-7, la més important del país, està tallada per manifestacions de pagesos a l'Aldea, el Baix Ebre, a Sant Julià de Ramis, al Gironès, i a la Junquera, a l'Alt Empordà, segons el Servei Català de Trànsit. Al Camp de Tarragona, els pagesos han tallat la circulació a l'AP-2 a Montblanc, i el trànsit és lent a la mateixa via a l'altura de Vila-rodona (Alt Camp). L'autovia A-2 està tallada als voltants de Mollerussa, on els manifestants han dinat una multitudinària cassola de tros per a 200 persones i una calçotada, informa l'ACN.

Al llarg de tot el dimarts hi ha hagut talls per tot el país. Al Penedès, s'ha tallat l'AP-2 a Banyeres i a Vilafranca, la C-15. Al Pirineu, s'ha tallat la C-13 a Sort i la N-145, que connecta la Seu d'Urgell amb la frontera andorrana. També hi ha hagut protestes a Vilaller (Alta Ribagorça).

Concentració de tractors a la ciutat de Girona, aquest dimarts a primera hora del matí.
La protesta a Girona.
Inici de la concentració de Lleida, a primera hora del matí.

Al Bages, la C-55 registra afectacions del trànsit a l'altura de Callús i a Sant Mateu de Bages cap a Abrera. Uns 400 tractors s'han concentrat al matí a Sant Fruitós del Bages i han tallat durant moltes hores la C-16 en aquesta localitat i a Sallent. Al Vallès, la C-17 ha estat afectada entre Parets i Llinars, i un grup de pagesos s'han manifestat davant de l’oficina del departament d’Acció Climàtica a Granollers.

La mateixa C-17 i s'ha mantingut bloquejada per tractors en dos punts a Osona, a les Masies de Voltregà i entre Vic i Gurb. Justament entre aquests dos municipis també ha estat afectada la C-25. Al Gironès, la N-II es manté tallada a Sant Julià de Ramis just a l'enllaç amb l'AP-7, i a Girona mig miler de tractors han circulat pel centre i han tirat palla davant de la delegació de la Generalitat, on també han regalat pomes als ciutadans.

Mobilitzacions a tot l'Estat

En el conjunt d'Espanya, les mobilitzacions s'han estès a un bon grapat de comunitats autònomes. A Àvila, una columna de tractors ha avançat cap a Madrid per intentar bloquejar els accessos a Mercamadrid, però ha estat aturada per la policia. A Valladolid, els pagesos sí que han pogut tallar els accessos al mercat majorista de la ciutat. També hi ha hagut protestes a Pamplona, León, Salamanca, Múrcia i nombrosos indrets d'Andalusia, sobretot a les províncies de Sevilla, Granada, Còrdova i Cadis.

En resposta, el govern espanyol ha anunciat la concessió de 268 milions d'euros d'ajudes extraordinàries per la sequera i les conseqüències de la guerra a Ucraïna a més de 139.000 titulars d'explotacions de cultius de secà, arròs i tomàquet. D'aquestes, uns 12,7 milions aniran a quasi 10.800 pagesos catalans.

stats