Economia 27/09/2017

Incògnita a les plantes catalanes d'Alstom i Siemens després de la fusió

Les dues companyies tenen fàbriques a Catalunya, concretament a Barcelona i el Vallès Occidental

Natàlia Vila
2 min
Les turbines eòliques d'Alstom es fabricaven a Barcelona

BarcelonaLa fusió del grup industrial alemany Siemens i el seu rival francès Alstom, anunciada aquest dimarts, crearà la potència europea més gran del sector del ferrocarril amb l'objectiu de fer front comú per lluitar contra els seus rivals internacionals, sobretot el fabricant xinès CRRC Corp, corporació resultant de la fusió de les dues principals empreses del ram del país. L

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Siemens controlarà el 50% de la societat i tindrà el suport del govern francès, que controla el 20% d'Alstom a través de Bouygues. El president executiu serà Henri Poupart-Lafarge, actual director executiu d'Alstom. Però la fusió dels dos gegants també podria tenir repercussions a Espanya i Catalunya.

Possibles efectes a Catalunya

Alstom té una llarga trajectòria amb la seva planta ferroviària de Santa Perpètua de Mogoda que sovint s'ha vist afectada pels moviments empresarials de la companyia. El gener del 2016, amb la compra del negoci energètic d’Alstom per part de General Electric (GE), la planta ja va haver de reestructurar la plantilla i va anunciar mig miler d’acomiadaments a tot Espanya: Catalunya va ser la comunitat que en va sortir més malparada, amb la supressió de la meitat dels llocs de treball, uns 300, segons van explicar a l'ARA fons de CCOO en aquell moment.

Un dels grans damnificats aleshores a Catalunya va ser el centre de negoci eòlic (Alstom Wind), que va reduir la seva plantilla a la meitat. El centre ja va acomiadar 90 empleats de les àrees de R+D i oficines el 2013 després de la retallada dels ajuts a les renovables que va aplicar el govern espanyol i que també va implicar el tancament de dues plantes de producció a Galícia i Castella i Lleó. De fet, en les anteriors fusions o absorcions de parts del negoci, els sindicats sempre han temut una relocalització dels efectius cap a França.

La retallada de GE també va suposar el tancament de la planta de Cornellà de Llobregat on Alstom desenvolupava projectes en el camp de l’energia hidràulica. En aquest cas, General Electric va justificar la retallada a tot Europa per guanyar competitivitat i evitar les duplicitats.

Per la seva banda, Siemens

Ara falta per veure si la fusió entre els dos gegants torna a repercutir sobre les plantes catalanes de Barcelona i el Vallès.

stats