Economia 22/04/2019

Les ampliacions de capital es desplomen al març tot i un lleuger augment de la creació d'empreses

Els concursos de creditors es mantenen estables durant el primer trimestre

Ara
1 min
Seat contractarà 250 nous treballadors a Martorell

BarcelonaLes ampliacions de capital d'empreses catalanes van caure un 38,1% al març, en comparació amb el mateix mes del 2018, segons dades recollides per l'agència de qualificació Axesor. En total, les companyies catalanes van sumar 268 milions d'euros de nou capital, la xifra més baixa des del 2002, l'any d'entrada en circulació de l'euro.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La caiguda al març topa amb les dades dels dos primers mesos del 2019, quan les ampliacions de capital van créixer notablement, de manera que permet tancar el primer trimestre de l'any amb un increment del 29,4% en relació al mateix període de l'any passat. En total, en els primers tres mesos els balanços de les empreses catalanes van registrar 1.688 milions de nou capital.

Concretament, les societats dedicades a activitats immobiliàries van liderar l'aixecament de nous fons durant el mes passat, amb quasi 86 milions, però aquesta dada representa una disminució del 13,7% interanual, mentre que la construcció va patir una caiguda encara més gran, d'un 60%, i va deixar la xifra en 35 milions. D'altra banda, el comerç i l'hostaleria van créixer un 107,5% i un 71,7%, i van obtenir capital nou per valor de 45 milions i 26,6 milions d'euros respectivament.

Malgrat la caiguda en les ampliacions de capital al març, el primer trimestre de 2019 es va tancar amb un increment d'un 3,6% en la creació de noves empreses –que va ser de 5.411–, 2,2 punts per sobre de la mitjana espanyola, segons dades del Col·legi de Registradors de la Propietat. Només Madrid va superar Catalunya en termes absoluts, amb 6.363 noves societats mercantils.

A més, el total de concursos de creditors es va mantenir estable en el primer trimestre, amb 205 concursos inscrits, un 0,5% més que en el primer quart del 2018. A escala estatal, els concursos van caure un 2,7%.

stats