Economia 29/08/2017

Andalusia imposa una multa de 3,1 milions d'euros a Unicaja per aplicar clàusules terra

El procediment va iniciar-se l'any 2016 després que una campanya de control de la Inspecció de Consum rebés 537 denúncies de particulars

Ara
1 min
Brussel·les va validar la setmana passada la retroactivitat total.

BarcelonaL'herència de les clàusules terra segueix passant factura als bancs. La Junta d'Andalusia ha imposat una sanció per 3,1 milions d'euros aquest dimarts a l'entitat malaguenya Unicaja. El consell de govern de la Junta ha considerat que el banc va introduir clàusules abusives en les seves hipoteques i no va donar la informació adequada quan es va contractar el servei.

Segons ha informat la Junta d'Andalusia a través d'una nota de premsa, el procediment va iniciar-se l'any 2016 després que una campanya de control de la Inspecció de Consum de la comunitat rebés 537 denúncies de particulars, als quals s'havia inclòs la clàusula terra a les escriptures.

La multa comporta el pagament als afectats del benefici il·lícit que va obtenir Unicaja –xifrat en quasi 2,5 milions d'euros– i una sanció de 650.000 euros per infraccions molt greus contra la legislació vigent en defensa dels consumidors. D'aquests, 300.000 corresponen a una pràctica de desequilibri en la posició entre consumidor i empresari, mentre que els altres 350.000 fan referència a la falta d'informació en el moment que el client sol·licitava la informació pertinent.

El cas d'aquesta denúncia d'Unicaja és especialment rellevant a Andalusia. L'any 2012, aproximadament quan es van contractar hipoteques amb una clàusula terra, l'entitat comptava amb 690 de les 3.061 oficines de caixes d'estalvis de la comunitat (el 22,5%). Segons les dades de la direcció general de Consum d'Andalusia, s'han rebut aquest any un total de 12.650 reclamacions i han atès 31.820 consultes a través d'un servei multicanal anomenat Consum Respon.

stats