Economia 03/03/2017

L'Audiència rebutja enviar a presó a Blesa i Rato pel seu comportament “irreprotxable” i “honest”

El fiscal sol·licitava presó ineludible amb fiança de 100.000 euros per a l'expresident de Caja Madrid, mentre que la CIC reclamava presó per als dos exdirectius

Manuel Altozano
3 min
Blesa i Rato han estat rebuts entre crits i esbroncades quan han arribat a l'Audiència Nacional

MadridNi Miguel Blesa ni Rodrigo Rato, condemnats a sis i quatre anys de presó respectivament per les targetes 'black' aniran, de moment, a la presó. La secció quarta de l’Audiència Nacional ha desestimat aquest divendres totes les mesures cautelars que sol·licitava Anticorrupció i l’acusació popular de la Confederació Intersindical de Crèdit (CIC). La raó? “El seu comportament processal ha sigut irreprotxable”, diuen els magistrats de Blesa. La conducta de Rato, en la seva opinió, ha sigut “honest”, per la qual cosa en cap dels casos hi ha risc de fuga.

Les peticions de les acusacions contra Blesa –Anticorrupció demanava presó eludible amb una fiança de 75.000 euros i la CIC i la CGT, presó incondicional– coincidien en què no hi havia risc de destrucció de proves i de reiteració delictiva i es centraven únicament en el risc de fuga. L’expresident de Caja Madrid s'ha defensat argumentant que havia comparegut totes les vegades que l’havia requerit el jutjat, en aquest i la resta de processos en què està implicat. El seu advocat ha incidit a més en l’arrelament del seu client. “Es va defensar en la seva condició d’espanyol, vivint sempre al país, sense antecedents penals, casat i amb fills, proper als 70 anys, jubilat des del passat 2014”, recorda la resolució. El lletrat també ha assegurat que Blesa no té béns a l’estranger.

El tribunal li ha donat la raó en assegurar que l’únic que ha canviat respecte als criteris per acordar mesures cautelars contra ell és la condemna a sis anys, “que per sí sol no dona peu a modificar la situació personal” de Blesa. “Més encara quan (...) el seu comportament ha sigut irreprotxable, els seus béns es troben embargats i les seves circumstàncies personals revelen inequívocament un arrelament al seu país en tots els sentits de la vida”, afirma l’auto.

Totes les despeses de Rodrigo Rato amb la targeta opaca de Caja Madrid i BankiaTant la CIC com la CGT, les dues acusacions populars, han coincidit en què l’expresident de Caja Madrid havia comparegut davant el jutge cada vegada que l’havien cridat, però han reclamat presó preventiva “pels seus contactes i la seva posició social”. No obstant, la Sala considera que cap de les dues va explicar quins eren aquests contactes i perquè podrien incrementar el risc de fuga de l’exbanquer. Els magistrats s’aferren, tot i la condemna dictada per ells mateixos, a la presumpció d’innocència que, diuen, “es manté fins que la condemna sigui ferma”.

Contra Rato, només demanaven mesures cautelars la CIC i la CGT, que van mantenir que, encara que l’exvicepresident del govern espanyol havia sigut lleial al procediment, “existia un risc de fuga” pels seus contactes i la seva situació personal. També van fer referència a què la pena imposada era elevada (quatre anys i mig de presó) i al fet que estigui implicat en altres delictes per càrrecs importants. L’advocat de Rato va defensar que el seu client ja ha presentat la fiança per les indemnitzacions que podria haver de pagar quan hi hagi una sentència ferma. També va explicar que la resta de les causes en les que està implicat “concorre cada vegada que se’l requereix” i que els seus viatges a l’estranger eren únicament “per veure als seus fills”.

“A la vista de les circumstàncies descrites i que, en el procediment del que deriva la petició que s’analitza [les targetes 'black'] el seu comportament processal ha sigut absolutament honest, no es veu cap risc de sostracció del procés”, conclou el tribunal, format per Ángela Murillo (presidenta), Teresa Palacios i Juan Francisco Martel. L’absència de mesures cautelars contra Rato i Blesa contrasta amb la duresa de les condemnes que van firmar aquests mateixos magistrats. El passat 23 de febrer els van imposar la pena màxima que sol·licitava el fiscal, quatre anys i mig i sis anys respectivament, per un delicte continuat d’apropiació indeguda.

Despeses personals

La sentència, a més dels dos presidents de l’entitat, va condemnar a 63 acusats més, que van gastar un total de 12,5 milions d’euros amb les targetes opaques. Després de les de Blesa i Rato, la tercera pena més dura va ser la de l’exdirector general de Mitjans, Ildefonso Sánchez Barcoj, condemnat a dos anys i mig de presó. Els tres van ser absolts de l’altre delicte pel qual estaven imputats, administració deslleial.

Les targetes black, un dels majors escàndols bancaris dels últims anys, van ser creades per l’expresident de Caja Madrid Jaime Terceiro el 1988 com un mitjà de pagament per a despeses de representació i, per tant, calia justificar les despeses. Però amb Blesa i Rato es va generalitzar el seu ús entre els directius per a despeses i luxes personals. Les quantitats més grans, segons la sentència, en vacances i dies de festa.

stats