Economia 02/09/2019

L'Argentina limita la compra de divises i les transferències a l'estranger

El govern de Macri vol controlar el mercat de canvis per protegir els petits i mitjans estalviadors

Europa Press
2 min
Mauricio Macri, en una compareixença posterior a la derrota electoral.

Buenos AiresEl govern de l'Argentina va publicar ahir un decret de "necessitat i urgència" que limita la compra de divises i les transferències en casos autoritzats pel Banc Central d'Argentina. Així mateix, imposa la liquidació de les divises als exportadors en un intent per controlar el mercat canviari i protegir petits i mitjans estalviadors, tal com han sostingut les autoritats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La nova normativa estarà en vigor fins al 31 de desembre i limita la compra de dòlars a 10.000 unitats per persona física i mes. "Ningú està limitat per treure dòlars dels seus comptes, ni persones físiques ni jurídiques. No hi ha cap impediment al comerç exterior. No hi ha restriccions sobre viatges", han explicat des de l'executiu de Mauricio Macri, segons el diari argentí 'La Nación'.

Fonts del govern argentí han explicat que busquen protegir petits i mitjans estalviadors a partir d'un control canviari més estricte sobre els grans actors del mercat. "Aquestes mesures busquen enfortir el normal funcionament de l'economia, contribuir a una administració prudent del mercat de canvis, reduir la volatilitat de les variables financeres i contenir l'impacte d'oscil·lacions dels fluxos financers sobre l'economia real", explica el decret.

"Davant els recents esdeveniments econòmics i financers [...] és necessari adoptar mesures transitòries i urgents per regular amb més intensitat el règim de canvis", recull el text. Poc abans de conèixer-se la mesura, els bancs s'han abastit de dòlars en les seves sucursals per garantir una quantitat suficient de bitllets a disposició de qui vulgui moneda nord-americana. Algunes sucursals ja han anunciat una ampliació d'horari.

Per la seva banda, el ministre d'Hisenda, Hernán Lacunza, ha admès que "són mesures antipàtiques". "No són mesures per a un país normal –ha apuntat–. Es tracta d'una mesura preventiva per preservar els recursos dels dipositants", ha afegit abans d'expressar que són "incòmodes" però que permetran "evitar mals majors". Els anuncis, que recorden altres controls implementats per l'Argentina en el passat per lluitar contra els seus problemes financers, es presentaran poc després d'altres mesures com el retard en els pagaments del deute.

stats