Economia 26/09/2016

Arrenca el judici per les 'black' de Bankia, amb Rato i Blesa al banc dels acusats

Els expresidents s'enfronten a demandes d'entre quatre anys i mig i 10 anys de presó

Dani Sánchez Ugart
2 min
Rodrigo Rato arriba als jutjats, aquest dijous / EFE

MadridEl judici per les targetes 'black' de Bankia i Caja Madrid arrenca aquest dilluns a l'Audiència Nacional, a Madrid, amb els expresidents de les entitats, Rodrigo Rato i Miguel Blesa, com a principals acusats d'una llista de 65 persones entre financers, polítics i sindicalistes que conformaven els òrgans de direcció i consells de l'entitat. Aquests acusats van gastar-se, segons els indicis del jutge i manté la Fiscalia Anticorrupció, 15,25 milions d'euros entre el 1999 i el 2012 amb aquestes targetes opaques, que suposaven una retribució amagada i que no pagaven a Hisenda.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Blesa, amb la col·laboració del director general de l'entitat, Ildefonso Sánchez Barcoj, va idear aquest sistema de retribucions que permetia als usuaris fer "despeses de lliure distribució" com ara pagaments en restaurants, regals o viatges, i no per cobrir despeses de representació de l'entitat, segons la fiscalia. Quan Blesa va abandonar la presidència i va ser rellevat per Rato, el 2010, Barcoj va informar al nou president de l'existència d'aquest sistema de retribucions opac, i li va fer entrega de la seva pròpia targeta, segons relata el ministeri públic. El nou president va decidir continuar amb aquest esquema, que posteriorment va ser traslladat a Bankia.

Al judici, Bankia i el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), actual propietari de l'entitat, exerceixen d'acusació particular entre altres parts personades. Anticorrupció demana penes de sis anys de presó per a Blesa mentre que les rebaixa per als beneficiaris del sistema en un rang d'entre un i quatre anys. El FROB i Bankia ho eleven a entre sis i deu anys de presó per a aquests acusats.

Tot i que avui s'inicia el judici, les primeres sessions serviran per fer la lectura de les diligències prèvies, i no serà fins al 30 de setembre que declararan Rato i Blesa, segons han explicat fonts judicials. S'espera que el judici oral s'allargui fins al 9 de desembre.

stats