Economia 26/07/2019

L'Audiència Nacional investiga CaixaBank, Ibercaja i ING per possible blanqueig de capitals

El magistrat investiga si van permetre que Bandenia Banca Privada executés operacions sospitoses

Efe
2 min
L'edifici de l'Audiència Nacional, en una imatge d'arxiu.

El titular del jutjat central d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, José de la Mata, ha decidit investigar CaixaBank, Ibercaja i ING per un possible delicte de blanqueig de capitals i incompliment sistemàtic de la legislació vigent en matèria de prevenció. El magistrat ha obert una peça separada, denominada 'Bandenia blanqueig', d'un procediment que investigava si el 'xiringuito' financer Bandenia Banca Privada va blanquejar durant anys diners procedents del narcotràfic o la prostitució.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ara el magistrat se centra en investigar si aquestes tres entitats financeres, juntament amb Bandenia Banca Privada i la seva sucursal a Espanya, estan implicades en el blanqueig de capitals, i si van permetre que aquesta societat executés milers d'operacions sospitoses a través de desenes de comptes que hi tenia oberts.

En l'acte, que porta data d'ahir, s'explica que el mecanisme utilitzat per Bandenia consistia en l'obertura de comptes òmnibus en diverses entitats financeres, juntament amb l'emissió de garanties bancàries i la concessió de préstecs per justificar els moviments. Mitjançant aquesta operativa, els fons s'enviaven a bancs o societats extraterritorials o 'offshore', situats en llocs on el secret bancari i societari és prou fort perquè es perdi la traçabilitat de diners.

Entre els conceptes que s'empren per justificar pagaments figuren "remuneració de treballadors", "pagament de factures", i uns altres similars que la mateixa entitat anul·lava després, reintegrant l'import al compte matriu de Bandenia. Aquesta societat, prossegueix l'acte, hauria actuat com a banc pantalla, figura que no preveu la normativa espanyola ni comunitària.

Pel que fa al paper exercit pels tres bancs, l'acte explica sobre CaixaBank i Ibercaja que es va detectar un volum molt important de moviments d'elevada quantia, de manera contínua durant el temps en el qual els comptes van estar actius. S'observen, prossegueix l'acte, moviments amb origen i destinació en països amb una forta tradició de secret bancari, com per exemple Panamà, Suïssa i Hong Kong, sense que hi hagi certitud sobre l'origen dels fons. Sobre ING, l'acte destaca una forta presència d'ingressos d'origen desconegut, amb ingressos en efectiu amb imports "rodons" que immediatament eren transferits a altres comptes amb gran rapidesa.

Si bé CaixaBank va realitzar una comunicació per indici sobre titulars de comptes que la seva operativa era nul·la o testimonial, ING i Ibercaja no van informar mai sobre entitats del grup Bandenia ni de les persones relacionades amb ell.

stats