Laboral

El Banc d'Espanya demana al govern espanyol "prudència addicional" per decidir si apuja o no el salari mínim

De Cos adverteix que l'economia espanyola encara està afectada per la crisi del coronavirus

2 min
El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos.

MadridHernanEl governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha demanat al govern espanyol que actuï amb "prudència addicional" a l'hora de decidir si apujar el sou mínim interprofessional (SMI). De Cos ha admès que la decisió correspon exclusivament a l'executiu de Pedro Sánchez, però ha advertit que Espanya encara està en una "situació de crisi econòmica", amb un creixement del PIB i una ocupació "significativament més baixos" que abans de la pandèmia. Segons De Cos, el col·lectiu que potencialment pot estar més afectat per les conseqüències de l'augment del salari mínim és el dels joves —habitualment el grup amb salaris més baixos i un percentatge més elevat de temporalitat—, que són principalment els que també han patit més la crisi econòmica. "Això exigeix un element de prudència addicional", ha subratllat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El Banc d'Espanya ja s'havia mostrat crític amb el govern quan el 2019 va augmentar l'SMI un 22% i recentment ha publicat un estudi en què advertia que la pujada del salari mínim ha provocat que es creï menys ocupació de la prevista. L'estudi va rebre dures crítiques d'Unides Podem, que assegurava que no es van tenir en compte tots els paràmetres importants. De Cos ha admès aquest divendres que l'estudi és "incomplet" però ha assegurat que no té cap biaix polític.

El govern espanyol ha de decidir en les pròximes setmanes si augmenta o no aquest any el salari mínim després d'haver-lo congelat a principis d'any, en plena tercera onada de la pandèmia. El grup d'experts consultats per l'executiu va determinar en el seu informe, que no és vinculant, que aquest any l'SMI hauria de pujar entre 12 i 19 euros —un augment molt més suau que el del 2019— i deixar per als anys 2022 i 2023 els augments més elevats per poder complir amb el pacte de govern entre el PSOE i Unides Podem: al final d'aquesta legislatura, l'SMI s'ha de situar en el 60% del salari mitjà (entre 1.011 i 1.049 euros). Actualment l'SMI està fixat en 950 euros en 14 pagues.

stats