Economia 21/02/2017

El Banc d'Espanya diu ara que elaborarà un informe sobre la seva actuació durant la crisi financera

El banc central estudiarà el sector des del 2008 i assegura que ho farà "amb especial atenció" al paper del mateix organisme

Júlia Manresa
2 min
El governador del Banc d’Espanya, Luis María Linde, ahir al Congrés.

MadridLes institucions s'afanyen ara per esmenar la seva passivitat durant la crisi financera. Després que el Congrés de Diputats hagi decidit aquesta setmana impulsar una comissió d'investigació, el Banc d'Espanya ha anunciat aquest dimarts que farà el mateix i elaborarà un informe "detallat" sobre la crisi financera i bancària des del 2008. L'entitat, el paper de la qual ha estat qüestionat després que diversos membres de la seva cúpula, inclòs l'exgovernador Miguel Ángel Fernández Ordóñez, hagin estat imputats pel cas de la sortida a borsa de BFA-Bankia, assegura a més, que posarà "especial atenció" a l'actuació a la crisi del mateix Banc d'Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons explica el banc central espanyol en un comunicat, la seva comissió executiva ha acordat l'elaboració d'aquest informe, en què participaran la direcció general de supervisió, la direcció general econòmica i estadística, la direcció general d'estabilitat financera i resolució i la secretaria general. L'informe serà presentat al consell de govern de l'entitat abans de ser publicat l'última setmana d'abril.

Segons aclareix la mateixa entitat, serà el conseller Fernando Eguidazu qui a petició del governador coordinarà i supervisarà la redacció de l'informe.

Precisament aquest dimarts els portaveus dels diferents grups parlamentaris han assegurat que l'acord entre tots els partits perquè dimecres el ple del Congrés voti que hi hagi una única comissió d'investigació que abordi la crisi financera des de la bombolla és a prop. Concretament, el portaveu del PSOE, Antonio Hernando, ha assegurat que el grup socialista ha presentat una esmena perquè hi hagi només una votació. "Gairebé estem acariciant l'acord entre els diferents grups parlamentaris perquè el Congrés investigui tot el període des del 2000 al 2015", ha afirmat. Cal recordar que després de la imputació de la cúpula del Banc d'Espanya i de membres de la CNMV l'oposició va decidir impulsar aquesta comissió, però no va mostrar consens a l'hora de decidir com i es van presentar diverses propostes.

Per la seva banda, el PP coincideix amb el PSOE i assegura que vol que aquesta investigació parlamentària també analitzi l'origen de la crisi. Rafael Hernando, el portaveu del grup popular, ha explicat que la seva proposta és que s'analitzi i es compari com estava la banca abans i després del seu sanejament. Segons Hernando, "cal analitzar amb profunditat els orígens de la crisi". Tot i això, el representant del PP ha assegurat que la injecció de fons a les entitats financeres "en molts casos n'ha comportat la supervivència i el manteniment dels llocs de treball".

stats