Economia 26/06/2019

La banca té gairebé 90.000 treballadors menys que abans de la crisi

També s'han tancat la meitat d'oficines

Ara
2 min
La banca té gairebé 90.000 treballadors menys que abans de la crisi

BarcelonaEls bancs espanyols van tancar el 2018 amb una plantilla de 182.000 empleats, és a dir, gairebé 90.000 menys que l'1 de gener del 2009, data en què CCOO fixa com l'inici de la crisi, segons un estudi dut a terme pel sindicat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, dos de cada cinc persones han perdut el seu lloc de treball en banca durant aquest període, fonamentalment per expedients de regulació d'ocupacions (ERO) pactats i sortides voluntàries i indemnitzacions acordades. En aquest sentit, CCOO ha reconegut l'existència "d'escassos acomiadaments forçosos".

"Les sortides forçoses han sigut pràcticament residuals, la gran majoria han sigut pactades, fruit del contracte social que portem gestionant des de fa molts anys, les condicions han estat bastant acceptables en tots els processos", ha assegurat el secretari general responsable del sector financer de CCOO, Joan Serra, durant un esmorzar informatiu per abordar el paper de les plantilles en el futur de la banca.

Per la seva banda, el secretari general de CCOO Serveis, José María Martínez, ha posat com a exemple l'ERO del Santander, recentment signat, que es va saldar amb més de 3.200 acomiadaments. Martínez ha assegurat que, un cop es va obrir el termini per adherir-se al procés, més de 2.000 empleats s'hi havien apuntat.

Segons ha explicat, els empleats dels bancs són cada cop més proclius a apuntar-se a un procés d'ERO i sortir amb una bona indemnització d'un sector en el qual no resulta còmode treballar davant les pressions reguladores o la mala reputació, mentre que són conscients que l'entitat intentarà recolocar-se a nou lloc.

Nous contractes sí, però en serveis centrals

Durant aquest deu anys les entitats han contractat al mateix temps 23.294 nous empleats. CCOO ha precisat que aproximadament dos terços dels nous ingressos han anat a serveis centrals, mentre que només un terç ha estat contractat per la xarxa d'oficines o les direccions territorials.

El sindicat ha destacat també que la concentració d'entitats durant aquests anys ha estat "brutal", de manera que queden molt poques entitats i molt grans. De fet, només CaixaBank, Santander, BBVA, Bankia i Sabadell controlen més del 85% del mercat i el 63,6% de les plantilles del sector, amb prop de 116.000 empleats.

Tancament de la meitat d'oficines

CCOO ha exposat també les principals diferències entre el model d'oficina d'abans de la crisi fins a l'actualitat. Segons han relatat, fa una dècada hi havia 45.763 oficines, entre les quals es repartien unes 270.855 persones.

En aquest període convivien bancs grans amb mitjans, caixes d'estalvis i un gran nombre de caixes rurals i cooperatives de crèdits locals o regionals. L'oficina mitjana està formada per dos comercials, un empleat en finestreta, un director i un interventor.

No obstant això, deu anys després aquest escenari ha canviat, ja que s'han tancat més de la meitat de les oficines, fins a un total de 26.022 sucursals, mentre que s'ha acomiadat gairebé el 33% de la plantilla i la gran part dels nous contractats han anat a parar als serveis centrals. El resultat d'aquests canvis ha donat lloc a una oficina mitjana formada per un director, un comercial i un empleat en finestreta.

stats