Banca

El Banc Sabadell arrenca el 2024 doblant el seu benefici, fins als 308 milions

Preveu tancar l'any amb guanys "històrics", cosa que el porta a millorar l'objectiu de rendibilitat

3 min
El conseller delegat del Banc Sabadell, César González Bueno, aquest dijous en roda de premsa.

MADRIDEl Banc Sabadell anunciava a principis de febrer un tancament del 2023 històric, amb uns guanys que superaven els 1.000 milions d'euros. Pocs mesos després, aquesta bona marxa continua. L'entitat catalana amb seu a Alacant ha arrencat el 2024 anotant un benefici net ordinari de fins a 308 milions d'euros en només tres mesos, és a dir, de gener a març, tal com ha comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) aquest dijous al matí. Es tracta d'uns guanys un 50,4% superiors als registrats durant el mateix període de l'any 2023. Al migdia, l'entitat s'ha disparat més d'un 12% a la borsa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"El 2023 va ser un bon exercici i aquest 2024 estem orientats al creixement de totes les nostres línies de negoci. Hem tingut un excel·lent trimestre en banca corporativa, en empreses, banca privada i hipoteques i, a més, hem accelerat la captació de clients digitals", ha expressat el conseller delegat del banc, César González-Bueno, a través d'un comunicat. Més tard, ja en roda de premsa, el directiu ha anticipat que enguany preveuen registrar els "millors resultats de la història".

Marge d'interessos disparat

Amb la pujada dels tipus per part del Banc Central Europeu, la banca ha vist com la pota principal dels seus ingressos pujava com l'escuma: el marge d'interessos, que prové de totes les quotes dels préstecs que tornen els clients i que han estat el negoci tradicional de la banca. En el cas del Banc Sabadell, el marge d'interessos s'ha disparat un 11,9% en comparació amb el primer trimestre del 2023, fins als 1.231 milions d'euros. De fet, l'entitat preveu que per al conjunt d'aquest 2024 el marge d'interessos creixi un 3% en comparació amb l'exercici del 2023 i "es mantindrà pla o estable el 2025" tot i la previsió que a partir del mes de juny comencin a baixar els tipus d'interès, ha explicat el director financer del Sabadell, Leopoldo Alvear, aquest dijous en roda de premsa.

Pel que fa als ingressos procedents de les comissions, van caure un 3,1% en comparació amb el primer trimestre del 2023, fins als 340 milions d'euros. En conjunt, el Sabadell va registrar uns ingressos totals (un marge brut) de 1.571 milions d'euros entre el gener i el març d'aquest any. Això es tradueix en un increment d'un 8%% respecte al primer trimestre del 2023.

En paral·lel, la ràtio de morositat del banc, que mesura la proporció de préstecs amb perill d'impagament, està en el 3,4%, un pèl per sota de la registrada l'últim trimestre de l'any 2023. Tanmateix, es tracta d'una ràtio que ara per ara no preocupa i està molt lluny dels nivells que es van viure després de la Gran Recessió.

Més rendibilitat

Aquest bon pols del negoci ha donat ales a la rendibilitat de l'entitat. El ROTE (rendibilitat sobre el capital tangible), que ajuda analistes i inversors a mesurar la bona gestió d'un banc, ha passat d'un 11,5% a situar-se en un 12,2% aquest primer trimestre. De fet, el Sabadell millora l'objectiu pel que fa al conjunt de l'any i situen un ROTE de més d'un 12% aquest 2024.

"[La rendibilitat] també serà millor el 2025", apunta el banc. A diferència d'aquest 2024, on el negoci a Espanya explica la bona marxa, de cara al 2025 el motor serà la filial britànica TSB. "El marge d'interessos a Espanya el 2025 decreixerà [per la previsible baixada dels tipus d'interès], però tenint en compte el conjunt de les nostres activitats, sobretot per TSB, la rendibilitat serà millor", ha detallat González-Bueno. Les pujades de tipus al Regne Unit no han jugat a favor del negoci de la filial, sobre la qual s'ha arribat a especular una possible venda.

Tot i que es van recuperant lentament, la concessió d'hipoteques continua mostrant signes de debilitament. Durant els primers tres mesos del 2024 es van concedir 908 milions d'euros amb aquesta finalitat. Si bé es tracta d'un volum de crèdit un 20% superior respecte a l'últim trimestre del 2023, continua sent un 11% inferior en comparació amb el mateix període de l'any passat. La caiguda respon principalment a l'alça dels tipus d'interès, que encareix el préstec per als clients.

Pel que fa al crèdit al consum, entre gener i març va créixer un 13% respecte al mateix període de l'any passat (552 milions d'euros), mentre que els nous préstecs a empreses a mitjà i llarg termini es van disparar un 48%, fins als 3.894 milions d'euros.

Pendents de l'impost a la banca

El Banc Sabadell ha pagat 192 milions d'euros per l'impost extraordinari del govern espanyol. L'entitat ja ha liquidat el pagament per al conjunt del 2024. Es tracta d'un 20% més que l'import abonat l'any passat perquè el pagament és sobre els ingressos del 2023, quan aquests es van disparar, sobretot el marge d'interessos. El conseller delegat ha evitat respondre sobre si la situació política actual, en què el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, sospesa fer un pas al costat, genera "incertesa" sobre el gravamen.

stats