Economia 01/10/2019

Rato, al judici de Bankia: "Totes les decisions van ser contrastades amb el Banc d'Espanya. Demano l'absolució"

El judici per la sortida a borsa de l'entitat el 2011 queda vist per a sentència

Laia Forès
2 min
L’expresident de Bankia, Rodrigo Rato, durant un interrogatori del judici per la sortida a borsa de l'entitat l’Audiència Nacional, a San Fernando de Henares.

San Fernando de Hernares (Madrid)El judici per la sortida a borsa de Bankia que se celebra a l'Audiència Nacional queda aquest dimarts vist per a sentència. El principal acusat, l'expresident de l'entitat Rodrigo Rato, ha utilitzat el dret a l'últim torn de paraula per demanar la seva absolució i reiterar, com ja va fer durant la seva declaració: "Totes les decisions van ser contrastades amb el supervisor-regulador –en referència al Banc d'Espanya– i les vam prendre en consonància amb la seva opinió". Segons l'ex número u de l'entitat, ell i els seus directius van comptar amb l'assessorament de "les millors firmes legals" i no van tenir "cap altre interès que actuar en favor dels nostres accionistes".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Rato, que ja compleix condemna a la presó pel cas de les targetes black de Bankia, s'enfronta a una nova pena de vuit anys i mig de presó per estafa a inversors i falsedat comptable juntament amb altres exdirectius de l'entitat, mentre que Bankia s'enfronta a una multa milionària. La Fiscalia els acusa d'haver maquillat els comptes abans de la sortida a borsa de l'entitat, el 2011, per amagar els números vermells.

L'exgerent del Fons Monetari Internacional (FMI), que ha sigut l'únic dels acusats que s'ha adreçat al tribunal en l'última jornada del judici, ha assegurat que els fets jutjats a l'Audiència Nacional fan referència a decisions preses pel consell d'administració que va substituir la cúpula directiva de Rato i ha advertit que Bankia "val menys avui, el 2019, en relació al seu balanç, que quan va sortir a borsa", l'any 2011. "La crisi financera va ser molt pitjor el 2012, el 2013 i el 2014", ha declarat.

Entitat rescatada

Bankia va haver de ser rescatada amb més de 23.000 milions d'euros de diner públic el 2012. La sortida a borsa amb els comptes suposadament falsejats va afectar més de 350.000 petits inversors, que van comprar 1.800 milions d’euros en unes accions que poc temps després van perdre el 98% del seu valor.

El judici ha posat el seu punt final després després de 10 mesos. Durant el procés, l'exvicepresident del govern espanyol s'ha espolsat les culpes i ha assenyalat com a responsables de la situació de Bankia i de la seva sortida a borsa el Banc d'Espanya, el govern central, la Comissió Nacional del Mercat de Valors i el fons de reestructuració bancària (FROB).

Segons va declarar Rato davant del tribunal, el Banc d'Espanya tutelava les decisions de Bankia i coneixia la situació de l'entitat. "Van ser decisions legals aprovades amb rang de llei pel supervisor. Nosaltres les vam executar professionalment”, va assegurar durant la seva declaració al gener.

Els advocats de Bankia, acusada com a persona jurídica, van negar en tot moment que la informació que contenia el fullet de sortida a borsa de l'entitat fos falsa. El fullet era "fidel i exhaustiu”, va sostenir la defensa, que va acusar els pèrits del Banc d'Espanya d'obviar en els seus informes que Bankia disposava de prou provisions per fer front a un deteriorament de la situació financera de l'entitat.

stats