Economia 03/03/2021

Si Barcelona va bé, Berga va bé

La Societat Econòmica Barcelonesa d'Amics del País planteja el model de ciutat per a la recuperació postpandèmia

2 min
La sessió organitzada per la Societat Econòmica Barcelonesa d'Amics del País.

BarcelonaLa normativa ho deixa molt clar. Encén les llums llargues només de nit. Quan la carretera estigui insuficientment il·luminada i tan fosca que no puguis ni distingir la matrícula del cotxe del davant. Diu Pau Relat, president de Fira de Barcelona, que en una crisi com l’actual –quan encara costa entreveure’n la sortida– també s’han de dur posades les llums llargues. Repetirà l’adjectiu com a mínim set cops més per descriure la “mirada” i els “terminis” que reclama la recuperació postpandèmia. La Societat Econòmica Barcelonesa d’Amics del País ha continuat aquest dimecres el cicle (Re)imaginem Barcelona amb un diàleg entre Relat, la consellera del Banc d’Espanya Núria Mas i la sòcia de consultoria del sector públic de Deloitte Anna Fuster. 

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Un farmacèutic, una economista i una matemàtica, entregats a un mateix pronòstic: la recuperació serà forta i relativament ràpida i passa per trobar-li una estratègia de sortida a Barcelona. “Hem de pensar en un pla per encaixar el deute que hem adquirit per la pandèmia”, ha avançat Mas. Quan es tracta de trobar models de futur per a la ciutat sembla inevitable caure-hi, i la nostàlgia ha invocat de nou l’esperit del 1992. “És aquest consens en què tothom entén un projecte i que la seva finalitat és molt més important que cadascun dels actors que hi participen”, ha insistit Relat.

La ciutat ja no competeix per uns Jocs Olímpics. Els fons europeus Next Generation, ha avisat Mas, seran la pròxima prova de foc a la capacitat d’administracions i empreses de retrobar la “il·lusió” i “posar-se a pensar” apartant diferències. Fuster ha recordat, però, que hi ha més ciutats a la caça d’aquestes inversions. “L’últim any Portugal ens ha passat la mà per la cara, hem de ser més agressius comercialment”, ha recomanat la sòcia de Deloitte.

Més d’una hora de debat amb Barcelona al centre que ha acabat amb una única pregunta, llançada des de Berga. Els assistents telemàtics d’una de les aules de l’Escola Xarxa han demanat als participants què passa amb la resta de Catalunya quan només la capital gaudeix d’aquest creixement. “A Nova York hi ha persones que diuen que hi viuen, però són a tres hores del centre. Berga no és tan lluny de Barcelona. Quan pots generar una ciutat amb oportunitats, això s’escampa”, ha dit Mas, també bergadana. La resposta podria haver sigut una altra: si Barcelona va bé, Berga va bé.

stats