El BBVA formalitza l'opa per quedar-se el Banc Sabadell

L'entitat biscaïna envia el fullet informatiu amb les condicions a la Comissió Nacional del Mercat de Valors

2 min
Dues oficines del BBVA i del Banc Sabadell a Barcelona

MADRIDEl BBVA ha formalitzat aquest divendres a la tarda la seva oferta pública d'adquisició (opa) per quedar-se el Banc Sabadell. L'entitat que presideix Carlos Torres ha enviat el fullet informatiu amb les condicions a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) gairebé una hora després del tancament de la borsa. Aquest era el següent pas després que l'entitat bilbaïna anunciés el passat 9 de maig una opa hostil per absorbir el banc català. Un moviment que arribava fruit del no del Sabadell a negociar la proposta de fusió que dies abans li havia plantejat el BBVA.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb el fullet informatiu damunt la taula, la CNMV, el regulador borsari espanyol, té ara un termini de 14 dies per autoritzar-ne o denegar-ne la tramitació. Una vegada admesa, comença l'estudi de contingut, durant el qual el consell d'administració del Banc Sabadell té 10 dies per emetre un informe per recomanar als seus accionistes acceptar o no l'operació. En tot cas, la finalització d'aquest procés d'estudi de la CNMV està supeditat a un altre organisme, el Banc Central Europeu (BCE) que, per ara, no ha dit no a l'operació.

L'opa hostil es presenta sobre el 100% de les accions del Banc Sabadell i es dirigeix a un total de 5.440.221.447 accions ordinàries de 0,125 euros de valor nominal cadascuna, totes d'una mateixa i única classe i sèrie. En concret, el BBVA ofereix als accionistes del Sabadell una acció ordinària del banc de nova emissió per cada 4,83 accions ordinàries del Sabadell, cosa que es tradueix en una prima del 30% sobre el tancament de les dues entitats del 29 d'abril passat, del 42% sobre les cotitzacions mitjanes ponderades del darrer mes o del 50% sobre les cotitzacions mitjanes ponderades dels darrers tres mesos. Així, els accionistes del Sabadell tindrien un 16% de participació en el banc que sortís de l'operació, tal com es detalla al fullet informatiu publicat a la CNMV.

Autoritzacions necessàries

El BBVA ja assumeix que el procés no serà cosa d'un dia i, de fet, preveu que l'operació s'allargui entre sis i vuit mesos, un cop rebi totes les autoritzacions necessàries. A banda del vistiplau de la CNMV i del BCE (important, perquè l'oferta esquitxa les filials a l'estranger) també entrarà en joc la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). A més, el BBVA també detallà que notificarà el resultat de l'oferta a les autoritats en matèria de competència de França i el Marroc, tot i que la seva opinió no serà vinculant.

Pel que fa al paper del govern espanyol, que s'ha mostrat contrari a l'operació, el seu rol arribarà un cop tots els organismes hi hagin dit la seva. La Moncloa no es pot oposar a l'opa, però sí que pot posar bastons a les rodes a la fusió resultant. D'aquesta manera, l'opa podria prosperar, però les dues entitats (el BBVA i el Sabadell) haurien de conviure, sense poder retallar costos.

stats