BORSA
Economia 07/11/2012

Les males previsions de Brussel·les per a Espanya condemnen l'Íbex-35 a caure un 2,26%

La prima de risc espanyola recupera els 431 punts que va abandonar ahir i dilata la pressió en el mercat del deute

Lluís Goñalons
2 min
Interior de la borsa de Madrid durant la jornada de dimecres

BARCELONALa reelecció d'Obama ha tingut una bona acollida en els mercats europeus a l'inici de la sessió d'aquest dimecres. Però el somni americà de l'Íbex-35 ha durat poc temps i s'ha vist llastat per la presentació de les males previsions de Brussel·les per a l'estat espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La Comissió Europea (CE) ha presentat una cadena de xifres macroeconòmiques referents al creixement de l'economia del país en els propers anys, que ha acabat enfonsant un 2,26% l'Íbex-35 i l'ha tret fora de la franja dels 7.800 punts, fins als 7.660,70.

El dèficit públic d'Espanya arribarà aquest any al 8% del PIB, segons ha estimat la CE, que preveu que el 2013 es rebaixi fins al 6% i que el 2014 repunti al 6,4%, si no hi ha noves mesures.

D'una banda, els valors de l'Íbex-35 que han patit més les males previsions de Brussel·les han estat Sacyr, que ha cedit un 5,20%, Banco Popular, que ha caigut un 4,08%, i BBVA, que s'ha precipitat un 3,71%.

D'altre banda, els valors que han format el pòdium d'increments han estat Dia, que ha pujat un 1,40%, Acerinox, que ha crescut un 1,24%, i Mediaset, un 0,93%.

La prima de risc –el diferencial entre el bo espanyol i l'alemany a 10 anys i termòmetre de la confiança dels mercats en l'economia de l'Estat– ha patit les conseqüències de les paraules del president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, que ha advertit aquest matí que els efectes de la crisi d'endeutament de la zona de l'euro "ja han arribat a l'economia alemanya", el nucli dur de l'economia del Vell Continent.

Aquest dimecres s'han presentat les dades macroeconòmiques de producció industrial a Alemanya, que ha caigut un 1,8%, més del doble del que havien previst els inversors. Segons Draghi, "fins ara Alemanya havia pogut eludir àmpliament algunes dificultats d'altres regions de la zona de l'euro".

El rendiment del bo espanyol a 10 anys ha pujat fins al 5,69%. El 'bund' alemany, per la seva banda, es paga a un interès de l'1,38%.

La borsa americana de referència, el Wall Street de Nova York, ha obert desconfiant de la nova reelecció, que podria suposar, segons els inversors, continuar amb la política monetària i amb mesures d'estímul econòmic com la compra massiva de deute per part de la Reserva Federal Americana.

La resta de borses europees també s'han tenyit de vermell el dia en què s'ha conegut la reelecció d'Obama. L'índex Euro Stoxx ha caigut un 2,24%, Frankfurt, un 1,96%, París, un 1,99%, Milà, un 2,50%, i Londres, un 1,58%.

stats