CaixaBank redueix en 500 els treballadors afectats per l'ERO

L'entitat es compromet a recol·locar-los en altres filials del grup com la de tecnologia

ARA
2 min
La seu de CaixaBank a Barcelona.

BarcelonaCaixaBank ha anunciat aquest dimarts que reduirà en 500 persones la xifra total d'acomiadaments arran de l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) que aplicarà a causa de la fusió amb Bankia. Així doncs, el banc deixarà sense feina 7.791 empleats, en comparació amb els 8.291 que va proposar en un primer moment.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La decisió s'ha pres, segons diverses fonts del banc consultades per Europa Press, després de la tercera reunió amb la representació laboral dels treballadors. El compromís de la direcció de CaixaBank és que aquests 500 treballadors es puguin recol·locar en empreses filials del grup, la qual cosa permetrà reduir el nombre d'afectats. 

Una gran part d'aquest grup de 500 treballadors es destinaran a CaixaBank Tech, la filial tecnològica que gestiona la infraestructura informàtica de l'entitat i desenvolupa projectes relacionats amb la transformació digital. Per a la resta de treballadors afectats per l'ERO, l'entitat assegura que està enllestint un pla amb un paquet de mesures per garantir que "el 100%" dels treballadors que abandonin el lloc de treball i es vulguin reincorporar al mercat laboral trobin una feina estable.

Durant aquesta última reunió, la direcció de CaixaBank també ha traslladat als sindicats la intenció que la voluntarietat sigui el criteri preferent per sumar-se a les baixes de l'ERO, un procés que afectarà totes les unitats del banc. A la pròxima trobada entre les dues parts, prevista per dimarts vinent, l'entitat presentarà al detall el pla a la representació laboral.

"Operació cosmètica"

Malgrat l'anunci de CaixaBank sobre la reducció del total d'afectats per l'ERO, els principals sindicats de l'entitat han considerat que és una "operació cosmètica". Els representants dels treballadors insisteixen que les condicions de l'ERO són inacceptables i desconfien del pla de recol·locacions que promet el banc.

En declaracions a Efe, el secretari general de CCOO a CaixaBank, Ricard Ruiz, ha explicat que la rebaixa del nombre d'afectats per l'ERO ja estava d'alguna manera prevista en la documentació lliurada pel banc, que preveu que 630 llocs de treball actuals es puguin ocupar des de les filials.

En la mateixa línia, el responsable estatal del sindicat financer d'UGT, Victoriano Miravete, ha assegurat que encara era possible que en pròximes reunions s'afegeixin 130 recol·locacions més a les anunciades per l'entitat. En tot cas, els dos dirigents sindicals coincideixen que la reducció de la xifra global d'afectats per l'ERO ja era una mesura prevista i apunten que el banc ha fet el pas per intentar millorar la imatge.

Així doncs, els sindicats critiquen que la posició del banc és inflexible en moltes altres qüestions, com les ofertes d'indemnització als afectats, que es mantenen, o la intenció que la meitat dels adherits a l'ERO siguin de menys de 50 anys, que també continua vigent. La cosa habitual en els anteriors grans ERO de la banca era que la majoria de sortides es traduïssin en prejubilacions i baixes incentivades amb indemnitzacions per evitar els acomiadaments.

El BBVA contracta Randstad per recol·locar els acomiadats

L'altre gran banc espanyol amb un ERO en marxa també ha anunciat aquest dimarts mesures per mitigar els acomiadaments. El BBVA ha contractat l'empresa de recursos humans Randstad per garantir l'ocupació a tota la plantilla afectada per l'ERO que vulgui continuar treballant.

El pla, que tindrà una durada d'un any, ampliable a dos anys i mig, té per objectiu recol·locar amb contractes de treball indefinits o a través de l'autoocupació tota la plantilla que abandoni l'entitat, segons ha informat el BBVA després de l'última reunió amb els sindicats per negociar l'ERO.

Els sindicats assenyalen que la mesura genera "sospites" i qüestionen que l'empresa no hagi facilitat dades respecte a les condicions dels acomiadaments. En aquest sentit, han anunciat que començaran mobilitzacions el 10 de maig.

stats