Laboral
Economia 08/07/2023

Els camioners d'UPS preparen una de les vagues més grans de la història dels EUA

Un nou sindicalisme creix al país malgrat que els nivells d'afiliació estan en mínims

3 min
Els membres del sindicat Teamsters duen a terme un 'piquet de pràctiques' fora d'una instal·lació central de classificació i enviament d'UPS a Doraville, Geòrgia, EUA, 07 de juliol de 2023.

WashingtonL'economia dels Estats Units, que tot just s'està recuperant de la històrica inflació posterior a la crisi de la pandèmia, podria tornar a trontollar per l'aturada de la seva principal empresa de transport. El sindicat Teamsters, que representa més de 340.000 camioners de la companyia logística UPS, ha aprovat anar a la vaga si l'empresa no millora el seu contracte laboral abans que aquest s'acabi, el 31 de juliol vinent. L'aturada es convertiria en la més gran als EUA des del 1959 i generaria importants disrupcions i retards en el lliurament de productes a tot el país.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De moment, aquest escenari sembla el més probable: sindicat i empresa s'acusen mútuament d’haver-se aixecat de la taula de negociacions. Els camioners exigeixen millors condicions salarials, sobretot per als treballadors de mitja jornada, que l'últim any han vist com la inflació ha reduït considerablement el seu poder adquisitiu. A més, demanen que es pagui per igual els conductors independentment de la seva antiguitat a l'empresa. Però UPS, que afronta enguany un descens dels ingressos (22.900 milions de dòlars el primer trimestre, un 6% menys que fa un any) després de tres anys de creixement ràpid, no sembla disposada a cedir.

Els treballadors també demanen que es retirin les càmeres de vigilància que UPS ha instal·lat als camions de repartiment, atès que consideren que violen la privacitat, mentre que l'empresa assegura que hi són per una qüestió de seguretat. Representants d'UPS i del sindicat haurien arribat a un acord sobre aquesta qüestió, segons el Washington Post, que també assegura que UPS hauria acceptat equipar els nous vehicles amb un sistema d'aire condicionat millor. 

El cap del sindicat, Sean O'Brien, va dir la setmana passada que l'aturada seria "imminent" si no es compleixen les condicions. L'últim cop que els treballadors d'UPS van declarar una vaga va ser l'any 1997, va durar quinze dies i la van seguir uns 185.000 treballadors, cosa que va costar a l'empresa pèrdues per valor de 850 milions de dòlars. Aquest cop els efectes podrien ser encara pitjors per a UPS i l'economia en conjunt abans de final de mes.

Un nou sindicalisme

La revolta dels treballadors d'UPS se suma a més protestes dins el sector logístic, com la vaga dels conductors d'Amazon, també coordinada per Teamsters, i s’entén en el context d'un nou sindicalisme que està agafant força al país, sobretot arran de la pandèmia. Malgrat que el nivell d'afiliació sindical està en mínims històrics, un 10%, i tan sols el 12% dels treballadors estan coberts per la negociació col·lectiva, les enquestes mostren que el suport popular als sindicats creix i es comencen a encendre protestes que podrien ser l'espurna d'un sindicalisme renovat.

Un camió de United Parcel Service (UPS) a Nova York, Nova York, EUA, 5 de juliol de 2023.

En són un exemple els treballadors de Starbucks de Buffalo (Nova York), que l'any 2021 van superar la pressió dels caps i van votar a favor de sindicar-se en una empresa tradicionalment hostil contra l'autoorganització sindical. Des d'aleshores, han inspirat més de 6.000 treballadors de 250 cafeteries del país, que s'estan sindicant amb el suport de la plataforma Workers United.

També destaca la història dels membres d'Amazon Labor Union, que van guanyar l'any passat la primera votació sindical liderada per treballadors en els 27 anys d'història de la companyia. O els treballadors de Tesla a Buffalo, que van llançar una campanya sindical a la qual el propietari, el magnat Elon Musk, va declarar la guerra i va reprimir. També s'han donat moviments semblants entre els treballadors de grans empreses com les botigues d'Apple, els supermercats Trader Joe's i les botigues REI.

Aquest nou sindicalisme ja està donant resultats: segons dades de la Junta Nacional de Relacions Laborals, les peticions de sindicació van augmentar un 53% el 2022 i es preveu que continuïn creixent enguany. A més, la revolta dels treballadors s'està fent notar amb aturades: els primers cinc mesos de l'any, uns 119.000 treballadors han participat en 146 vagues, gairebé el doble que l'any passat (66.000) i sis vegades més que el 2021 (20.000). La vaga dels camioners d'UPS promet revolucionar encara més aquestes dades.

stats