Economia 11/05/2018

Carceller entra en la batalla per Sacyr comprant-ne un 3,7% addicional

El president de Damm destina més de 50 milions a reforçar la seva posició

Ara
2 min
La defensa  de Demetrio Carceller assegura que la decisió del jutge Ruz és "infundada" i sustentada en premisses errònies.

BarcelonaDemetrio Carceller, president de Damm, ha entrat en la batalla per erigir-se en primer accionista de la constructora Sacyr i ha destinat poc més de 50 milions d'euros a comprar un 3,68% addicional del capital de la companyia, segons reflecteixen els registres de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Carceller entra així en la pugna amb un altre accionista de Sacyr, José Moreno Carretero.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Carceller ha comprat un paquet de 20 milions d'accions a 2,508 euros per acció. L'empresari fa una primera presa d'accions dins el seu anunciat objectiu d'adquirir al voltant d'un 5% addicional de Sacyr, per arribar al 20% del seu accionariat. Ara en té el 16,1%, a través de la seva petroliera Disa.

Darrere l'operació hi ha la pugna per tenir la màxima representació en el consell d'administració de la constructora. Moreno Carretero ha promogut un nou punt a l'ordre del dia en la junta d'accionistes que s'ha de celebrar el 7 de juny en què demana canviar mitja dotzena d'articles dels estatus socials de Sacyr.

Un d'ells és contrari a un dels punts de l'ordre del dia originaris de la junta. Es tracta del que parla de l'edat màxima per exercir el càrrec de primer executiu, que l'empresa té fixada en els 65 anys, edat a què l'actual president executiu, Manuel Manrique, ha d'arribar l'any que ve.

Sacyr ha inclòs a l'agenda de la seva junta suprimir aquest límit d'edat, mentre que Moreno Carretero demana que es mantingui per "separar les funcions del president i del conseller delegat quan aquest arribi a l'edat de 65 anys", segons indica en el seu complement de l'ordre del dia.

D'aquesta manera, Demetrio Carceller i José Moreno Carretero han obert la batalla pel repartiment de poder en el consell de la companyia, tot just quinze dies després que el grup reformés la seva composició i a un mes de la junta d'accionistes, on previsiblement es resoldrà la pugna.

Moreno Carretero afegeix punts a la junta de Sacyr després de no veure atesa la seva petició de tenir una segona cadira al consell de l'empresa en la referida remodelació que es va emprendre fa unes setmanes. La constructora va optar per equilibrar el pes dels accionistes a la baixa, és a dir, va reduir la presència de tres socis i la va substituir per tres consellers independents.

Es dona la circumstància que aquest empresari i Sacyr discrepen de la participació que aquest soci té a la companyia. La constructora només li reconeix el percentatge del 5,5% que té de manera directa, però Moreno Carretero sumaria un 16,1% de Sacyr i s'erigiria en el seu primer accionista en cas d'executar la participació indirecta que té en el grup a través de derivats i altres instruments financers.

A més de Carceller i Moreno Carretero, la resta de socis de referència de Sacyr són José Manuel Loureda, amb una participació del 7,8%, el Grupo Fuertes, amb un 6,2%, i el president de la companyia, amb un 1,5%.

stats