Energia
Economia 22/03/2022

Catalunya només rebrà el 5,7% dels gairebé 7.000 M€ d'inversió a la xarxa elèctrica espanyola

El pla preveu la connexió a l'Alt Empordà del parc eòlic marí de Roses

3 min
La ministra Teresa Ribera després del consell de ministres.

BarcelonaEl consell de ministres ha aprovat aquest dimarts la planificació de la inversió en la xarxa elèctrica espanyola, que preveu destinar 6.964 milions d'euros fins al 2026. Unes inversions que han de permetre, entre altres aspectes, fer un salt en la generació mitjançant energies renovables. Per a Catalunya, el pla preveu una inversió de 400 milions d'euros, segons l'empresa que opera la xarxa, Red Eléctrica, cosa que significa un 5,7% del total de la inversió prevista.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Entre altres aspectes, aquest pla preveu l'ampliació de la subestació de Santa Llogaia (Alt Empordà), de 400 quilovolts (kV), per facilitar la connexió a la xarxa de la generació eòlica marina a la zona, on està previst —pendent d'autorització— el parc eòlic marí Tramuntana al golf de Roses. La costa de l'Alt Empordà està inclosa com a zona prioritària en l'esborrany del pla d'ordenació de l'espai marítim.

A més d'aquesta connexió eòlica marina, aquest pla també inclou altres actuacions a Catalunya. Per exemple, es preveu una línia de 220 kV entre els Magraners-Espluga-Begues per substituir eixos antics. Una línia que pot ser clau per subministrar la conurbació de Barcelona amb electricitat renovable produïda a l'Aragó. El pla preveu també una altra línia que portarà electricitat de l'Aragó a Catalunya. És la que va d'Escatron, a la província de Saragossa, a la Secuita, al Tarragonès. Segons Red Eléctrica, aquesta línia substituirà l'eix actual per "millorar el subministrament elèctric, els consums en el polígon químic de Tarragona i els intercanvis d'energia".

Altres actuacions del pla que afecten Catalunya són actuacions de millora per garantir el subministrament al port de Barcelona i la Zona Franca, així com la renovació de la subestació d'Abrera, al Baix Llobregat, per millorar el subministrament elèctric al polígon de Martorell i els seus principals consumidors elèctrics, entre els quals hi ha Seat.

A més, també es preveuen altres actuacions a la ciutat de Barcelona, entre altres a la Sagrera, així com una nova interconnexió amb Andorra, amb la substitució de la línia actual de 110 kV per un nou doble circuit de 220 kV des d'Adrall, a l'Alt Urgell, fins a la frontera amb el Principat.

Potenciar les renovables

Segons ha explicat la ministra per la Transició Ecològica, Teresa Ribera, el pla té com un dels seus objectius potenciar les energies renovables. Les inversions volen millorar els 8.000 quilòmetres de xarxes elèctriques, instal·lar 2.700 quilòmetres de noves línies i 700 quilòmetres de connexions submarines. Ribera ha assenyalat que gràcies a aquesta planificació "el pes de les energies renovables" a Espanya passarà del 46% actual fins a prop del 67% el 2026, cosa que reduirà la generació amb gas.

Dels gairebé 7.000 milions d'inversió a tot l'Estat, es preveu destinar 5.704 milions d'euros per reforçar la xarxa de transport elèctric, mentre que 1.260 milions d'euros es destinaran a interconnexions amb França, el Marroc, Portugal i Andorra. El 27% del total de la inversió (gairebé 1.900 milions d'euros) es destinarà a la integració de renovables i a mitigar les restriccions tècniques que impedirien aprofitar-les. Segons el ministeri, el pla permetrà crear 78.000 llocs de treball, entre directes i indirectes, i augmentarà el PIB en més de 4.600 milions d'euros. Ribera també ha parlat del full de ruta del biogàs, el qual ha qualificat d'"eina fonamental" per a la planificació energètica. Sobre això, ha assenyalat que es preveu multiplicar gairebé per quatre la producció de gas d'origen renovable al final de la dècada. "En la situació actual, en què Europa pateix l'impacte de la dependència del gas rus, l'aposta pel biometà té importància" perquè pot substituir el d'origen fòssil.

stats