Empreses

Criteria es fa forta a Telefónica amb un 5% del capital

El hòlding de La Caixa passa a ser el primer accionista de l'operadora espanyola en plena entrada de l'Estat

3 min
El president de la Fundació Bancària La Caixa i de Criteria (hòlding de La Caixa), Isidre Fainé, en una imatge recent.

MADRIDEl vincle històric d'Isidre Fainé amb Telefònica té des d'aquest dilluns més importància. CriteriaCaixa (hòlding de participades de La Caixa) ha assolit una participació de fins al 5% del capital social de la teleco espanyola, segons ha comunicat aquest dilluns a la tarda a través d'una informació publicada a la Comissió Nacional de Mercats i Valors (CNMV). El moviment arriba just després de l'aterratge de l'Estat a l'accionariat de Telefònica amb l'adquisició d'un 3% del capital social i situa el hòlding presidit per Isidre Fainé com el primer accionista. Cal tenir en compte que, fins ara, la teleco de l'Aràbia Saudita, Saudi Telecom (STC Group), només ha adquirit un 4,9% del capital social de Telefónica, tot i que té reservat un altre 5% a través d'instruments financers, però necessitarà el vistiplau del govern espanyol per poder culminar l'aterratge.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A més Fainé, actual vicepresident de Telefónica, renovarà com a conseller de la companyia en representació de CriteriaCaixa a la pròxima junta general d'accionistes que se celebra, precisament, aquest divendres, 12 d'abril, a Madrid, segons ha informat el hòlding a través d'un comunicat. La junta d'aquest divendres es presenta com una de les més convulses dels darrers anys i estarà marcada, precisament, pel pols entre l'Estat i STC Group.

"Per a CriteriaCaixa, primer hòlding inversor a Espanya, la participació en Telefónica té un caràcter estratègic i a llarg termini. En aquest sentit, el principal objectiu és dotar l'operador de telecomunicacions, que és una companyia essencial tant per al país com per al sector a escala internacional, de la màxima estabilitat accionarial", diu el comunicat enviat pel hòlding aquest dilluns.

De fet, si d'una cosa es presumeix des de la cúpula de Telefónica és del "suport" que tenen del hòlding, sobretot a l'hora de mantenir l'espanyolitat de la companyia. També CriteriaCaixa té entre cella i cella l'aposta "ferma" per l'espanyolitat, apunten fonts financeres a l'ARA. Una mostra d'això és la reunió que el banquer català i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, van mantenir a finals de novembre, en plena irrupció del grup saudita a Telefónica, tal com va explicar El Confidencial i va confirmar l'ARA de fonts financeres.

Pendents de la SEPI i STC Group

El dia en què l'Estat va anunciar l'adquisició d'un 3% del capital de Telefónica a través de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI), CriteriaCaixa –fins ara amb una participació d'un 2,69%– ja va fer el sorpasso com a accionista per davant de CaixaBank després que l'entitat financera reduís la participació del 3,510% al 2,510%. De fet, en paral·lel a la reducció de la presència de CaixaBank a l'accionariat, CriteriaCaixa ha guanyat pes a la teleco amb la compra d'accions.

Ara, amb l'adquisició d'un 5% del capital, el hòlding es converteix en el primer accionista de Telefónica per davant del BBVA i BlackRock. La pregunta és fins quan. La idea del govern espanyol implica incrementar la seva presència a la teleoperadora que presideix José María Álvarez-Pallete amb l'adquisició de fins a un 10% del capital social. La intenció és culminar el procés "com més aviat millor", defensava fa alguns dies l'executiu espanyol.

A més, l'Estat aspira a tenir un membre al consell d'administració, cosa que a la junta d'accionistes de divendres encara no podrà sol·licitar perquè l'ordre del dia ja s'ha tancat. Pel que fa a STC Group, ara per ara no hi ha novetats respecte a si ha sol·licitat el vistiplau del govern espanyol per adquirir un 5% addicional (passaria a ser segon accionista amb un 9,9% del capital). La companyia saudita es limita a dir que els seus plans es mantenen.

stats