Comerç internacional

Els EUA van importar més de Mèxic que de la Xina per primera vegada en 20 anys

Les tensions geopolítiques disminueixen el comerç entre les dues economies més grans del món

ARA
2 min
Una fàbrica d'Apple a la Xina / APPLE

BarcelonaEls Estats Units van importar el 2023 més productes de Mèxic que de la Xina. Es tracta de la primera vegada en dues dècades que es produeix aquest fet, fruit de la creixent tensió geopolítica entre Washington i Pequín, que se suma als costos cada vegada més elevats de produir al país asiàtic.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El dèficit comercial (la diferència entre les importacions i les exportacions) dels EUA amb la Xina va caure l'any passat un 20%, fins als 427.000 milions de dòlars, informa The New York Times. En canvi, el comerç amb Mèxic es va mantenir estable i les empreses nord-americanes van comprar productes mexicans per valor de més de 475.000 milions de dòlars.

Les dades reflecteixen dues tendències. D'una banda, el fet que des de la pandèmia els consumidors nord-americans han comprat menys productes de consum, com ara mòbils, roba, joguines i mobles, fabricats en bona part a la Xina. De l'altra, les tensions diplomàtiques entre els governs de Joe Biden i de Xi Jinping han anat a més, sobretot per l'agressivitat xinesa amb Taiwan i el suport –tot i que velat– de Pequín a Rússia en relació amb la invasió d'Ucraïna.

Això ha fet que algunes empreses passin la producció de béns destinats al mercat dels EUA de la Xina a països més propers, com ara Mèxic. A més, els conflictes diplomàtics es van traduir en més aranzels entre els dos països, una política impulsada primer per l'administració de Donald Trump però que Biden ha mantingut. També hi va contribuir la política de covid zero que el govern xinès va mantenir fins ben entrat el 2022, que va aturar el sector manufacturer xinès, així com els problemes logístics i els colls d'ampolla en les cadenes de distribució industrials durant els mesos de reactivació de l'economia mundial fa dos i tres anys.

Així i tot, The New York Times destaca que una proporció destacada de la caiguda de les importacions de la Xina als EUA es deu al fet que es tracta de productes acabats en tercers països, però una part important dels components o de les parts sí que són fabricades al gegant asiàtic, la qual cosa manté indirectament la relació comercial entre la primera i la segona economies més grans del planeta.

stats