Unió Europea

Prou sorpreses quan compris fora de la UE: Amazon o Alibaba hauran de pagar els aranzels "inesperats"

Brussel·les vol obligar les multinacionals a garantir que els productes estrangers que ofereixen es poden importar

2 min
El centre de distribució que Amazon al Prat

Brussel·lesMolts consumidors es troben sovint que compren un producte per internet que ve de fora de la Unió Europea i quan arriba a la frontera comunitària, descobreixen que n'està prohibida la importació o que han de desemborsar una quantitat d'aranzels extra si finalment volen rebre l'article que ja han pagat. Per evitar-ho, Brussel·les ha proposat aquest dimecres que les grans companyies de compres per internet, com Amazon, Zalando o Alibaba, siguin les responsables d'assegurar-se que els articles que ofereixen a les seves plataformes efectivament es poden importar al bloc comunitari i que en cas que faci falta pagar un impost o fer un tràmit extra que no preveien, ho assumeixi l'empresa i no el consumidor.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La reforma, que segons la mateixa Comissió Europea és la "més important, àmplia i ambiciosa" des de la implementació de la unió duanera comunitària, també planteja que siguin aquestes empreses les encarregades de recaptar l'IVA i enviar-lo a les autoritats tributàries estatals. "Els consumidors ja no seran colpejats amb despeses ocultes o burocràcia inesperada just abans de rebre el paquet", ha remarcat en roda de premsa el comissari europeu d'Economia, l'italià Paolo Gentiloni.

D'altra banda, Brussel·les proposa eliminar l'excepció que permet que les importacions als Vint-i-set d'un valor inferior a 150 euros no paguin drets de duanes. D'aquesta manera, vol evitar que moltes empreses exportadores a la Unió Europea infravalorin els seus productes o els trossegin en diferents comandes per sota d'aquesta quantitat per estalviar-se l'impost. La Comissió Europea calcula que amb aquesta reforma es recaptaran fins a 1.000 milions d'euros anuals més en impostos d'importació. "Fins al 65% dels enviaments s'infravaloren per no pagar l'aranzel", ha constatat Gentiloni.

El comissari europeu d'Economia, Paolo Gentiloni, a la roda de premsa d'aquest dimecres.

Un únic centre de dades de duanes a tota la UE

La Comissió Europea també planteja la creació d'un centre de dades de duanes a escala comunitària que s'encarregui d'analitzar totes les dades dels productes que entren a la Unió Europea. Amb aquest instrument es pretén unificar els tràmits que han de fer les empreses que volen importar al bloc comunitari perquè no hagin de fer la mateixa paperassa en cada estat membre de manera separada i es vol estalviar feina i diners a les companyies i a les administracions estatals. "El nou sistema substituirà els diferents sistemes de duanes dels estats membres", ha assenyalat Gentiloni, que ha assegurat que la iniciativa suposaria un estalvi de fins a 2.000 milions d'euros a l'any.

Ara bé, els processos legislatius a Brussel·les són lents. La proposta que ha presentat aquest dimecres Brussel·les encara ara ha de passar pel Consell i el Parlament Europeu, que l'hauran de negociar i aprovar definitivament. En cas que donin el vistiplau, concretament pel que fa al centre de dades de duanes, no serà operatiu fins a partir del 2028 per a les plataformes de comerç electrònic, el 2032 s'hi podran sumar la resta d'importadors i el 2038 serà completament obligatori adherir-s'hi.

stats