Comptes públics

La fal·lera dels inversors (també els particulars) per les lletres del Tresor

La gran demanda dels inversors frena la rendibilitat dels títols

2 min
La seu del Banc d'Espanya, a Madrid.

BarcelonaEs considera un actiu refugi per als inversors. Però en un moment en què els bancs remuneren poc els dipòsits dels estalviadors i la inflació és alta, s'ha desfermat una autèntica fal·lera per comprar lletres del Tresor. Aquest fenomen ha portat al fet que la rendibilitat d'aquests títols es freni en les subhastes, ja que l'Estat, si hi ha molta demanda, no ha de retribuir tant als inversors. Si la demanda fos escassa, llavors el tipus s'elevaria. Tot i això, els tipus de referència superen de llarg els dels anys anteriors, quan els tipus de referència del BCE eren zero o negatius i el Tresor podia finançar-se sense cost.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'exemple està en la subhasta d'aquest dimecres, l'última del mes d'agost. El Tresor Públic ha col·locat 2.048 milions d'euros en lletres a tres i nou mesos. Una quantitat que supera el rang mitjà previst. Això ha permès retallar la remuneració dels títols a nou mesos, tot i que s'ha elevat, encara que poc, l'oferta en les lletres a tres mesos, segons dades del Banc d'Espanya. I la demanda dels inversors ha tornat a superar àmpliament l'import col·locat als mercats: en la subhasta d'aquest dimecres les peticions han sobrepassat els 5.350 milions d'euros, més del doble de la quantitat adjudicada.

El cas és que les lletres del Tresor s'han convertit en un objecte del desig dels inversors, no només dels institucionals, sinó fins i tot dels particulars. Es calcula que un 20% de la inversió en les últimes subhastes ha estat de particulars, fins al punt que en algun moment s'han vist cues davant les oficines del Banc d'Espanya. A més, el ministeri d'Economia es planteja contractar una empresa privada perquè munti un call center per atendre les consultes dels inversors. De fet, segons explicava El Periódico, la companyia escollida podria ser Cibernos Consulting, que hauria presentat l'oferta més competitiva, de 3,87 milions per un any, prorrogable un altre any, que suposaria un cost total de 7,75 milions.

Actiu antiinflació

En la subhasta d'aquest dimecres s'han col·locat 523 milions d'euros en lletres a tres mesos, davant d'una demanda de més de 1.889 milions d'euros, i l'interès marginal ofert s'ha situat en el 3,535%, lleugerament per damunt del 3,531% de la subhasta prèvia, el percentatge més alt des del novembre del 2011. En les lletres a nou mesos el Tresor ha adjudicat gairebé 1.525 milions d'euros, per sota dels 3.462 milions sol·licitats pels inversors, a una rendibilitat marginal del 3,700%, inferior al 3,810% ofert a l'emissió prèvia de l'11 de juliol passat, quan es va assolir la rendibilitat més gran d'aquests títols des del 2013.

En els dos casos, uns tipus d'interès que superen de llarg la inflació espanyola actual, del 2,3% al juliol, i molt superiors a la rendibilitat que ofereixen la majoria dels bancs pels seus dipòsits. Dos factors que fan que sigui una inversió atractiva per als inversors més conservadors, que busquen seguretat en els actius.

stats