INFRAESTRUCTURES
Economia 26/03/2021

Comsa demanarà 1.350 M€ dels fons europeus per a 18 projectes

La Moncloa preveu començar a avançar diners europeus a l’estiu

ARA
2 min
Comsa té la seu principal a Esplugues de Llobregat.

BarcelonaEl govern espanyol encara no ha posat en marxa el portal web que funcionarà com a finestreta única per demanar les ajudes europees del Pla de Recuperació ni ha llançat les convocatòries per atorgar les subvencions, però les grans empreses es comencen a moure per obtenir finançament per als seus projectes. Comsa Corporación de Infraestructuras, la companyia catalana de construcció i serveis, ha presentat 18 projectes per valor de 1.350 milions d’euros per optar als fons de recuperació Next Generation EU. Ho ha fet, segons va anunciar ahir l’empresa, a través de diverses manifestacions d’interès, el pas previ a demanar formalment -quan s’obri el procés- les ajudes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Alguns d’aquests projectes estan liderats per Comsa Corporación i d’altres s’han presentat a través de societats participades o en agrupacions d’empreses del sector. Segons va informar ahir el grup, les propostes, que s’han enviat als ministeris i administracions implicats, estan alineats amb les principals línies d’actuació del grup i les prioritats que Brussel·les ha marcat per als projectes que podran rebre finançament: sostenibilitat, digitalització i innovació.

Projectes

En l’àmbit ferroviari, s’han presentat iniciatives per a la digitalització de la infraestructura ferroviària, que permetria fer-ne una gestió més intel·ligent i sostenible. En destaca la implantació de la connectivitat 5G tren-terra amb la solució Tren GigaBit. Comsa també aposta per la connexió vehicle-infraestructura amb tecnologia ITS (intelligent transport system ) i per l’electrificació de la mobilitat, principalment amb punts de recàrrega sostenibles com les ferrolineres, que són punts de recàrrega per a cotxes elèctrics connectats a la xarxa ferroviària.

El grup, controlat per la família Miarnau, també ha presentat diverses iniciatives sobre eficiència energètica, concessions ferroviàries i de carretera i projectes mediambientals sostenibles.

Per ara, les empreses només han pogut participar en les manifestacions d’interès que ha llançat el govern espanyol. La previsió de la Moncloa és fer les primeres convocatòries durant el segon trimestre de l’any, segons va reiterar ahir la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño. Els diners es començarien a transferir a l’estiu. “No hi ha cap retard respecte al calendari previst”, va assegurar Calviño en una entrevista a Antena 3. Una afirmació que contrasta amb la crida que va fer ahir la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, a accelerar els fons europeus. “Si anem tard, no hi arribarem”, va avisar.

stats