Economia 18/10/2018

La presència de dones als consells d'administració espanyols és només del 19%

Tan sols un 5% dels consellers de perfil executiu són dones

Albert Cadanet
2 min
La crisi ha portat a fer que hi hagi menys directives i, a més, amb sous més baixos que els homes.

BarcelonaLa paritat a les empreses espanyoles segueix sent una assignatura pendent. Segons un comunicat publicat aquest dijous per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), els consells d'administració de les empreses espanyoles van tenir un 19% de presència femenina el 2017.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest percentatge suposa una millora de 2,3 punts respecte a l'any anterior, però segueix sent insuficient. Tal com es recorda en el mateix comunicat, el codi de bon govern del mateix regulador recomana que, de cara al 2020, el nombre de conselleres representi almenys un 30% del total de membres dels consells d'administració.

L'estudi que ha presentat la CNMV fa una distinció entre les empreses de l'Íbex-35, les que tenen una capitalització superior als 500 milions d'euros i la resta. Les cotitzades són les que millor puntuen en aquest aspecte (la presència de dones als consells d'administració és del 23%), seguides de les de més capitalització (18%). A les de menys valor aquest percentatge es redueix al 15%.

Les empreses catalanes que l'any 2017 cotitzaven a borsa es mouen en xifres lleugerament superiors a la mitjana espanyola. No obstant això, la mitjana al Principat també s'allunya del codi de bones pràctiques que defensa la CNMV. Segons un reportatge publicat per aquest diari, el percentatge de dones dins els consells d'administració va ser del 21% el 2017. De fet, tan sols Grifols i Cellnex complien amb les exigències del regulador (totes dues amb un 36% de presència femenina dins els seus consells d'administració).

Poca presència en l'alta direcció

La situació, però, és encara més preocupant si es tenen en compte els càrrecs que ocupen les dones dins els òrgans de decisió. Tan sols un 5% dels consellers de perfil executiu són dones. El seu paper dins els consells d'administració de les empreses queda reduït a ocupar els càrrecs de conselleres independents o dominicals.

El document que publica la CNMV també detalla el percentatge de dones que ocupen càrrecs dins l'alta direcció de les empreses. Segons el regulador, es consideren alta direcció "aquells càrrecs que depenen directament del consell o del primer executiu de la companyia i, en qualsevol cas, de l'auditor intern". En aquest cas, la presència femenina queda reduïda, de mitjana, al 15%.

stats