Economia 21/10/2014

El constructor Josep Lluis Núñez i el seu fill hauran d'ingressar a la presó

L'Audiència desestima la suspensió de la pena

Ara
2 min

BarcelonaEl constructor i expresident del Barça, Josep Lluís Núñez Clemente, i el seu fill, Josep Lluís Núñez i Navarro, hauran d'ingressar a la presó. L'Audiència de Barcelona ha desestimat el recurs que van presentar demanant la suspensió de la pena.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els Núñez, pare i fill, van ser condemnats a dos anys i dos mesos de presó, inhabilitació especial per càrrec públic per set anys i un milió i mig d'euros de multa per un delicte continuat de suborn actiu pel Tribunal Suprem en cassació, després de la sentència de la mateixa Audiència de Barcelona que va jutjar la trama de corrupció en la qual estaven implicats empresaris i caps d'Hisenda a Catalunya.

L'ingrés a la presó, però, no té data, perquè el constructor i el seu fill poden presentar un recurs de súplica davant la secció novena de l'Audiència de Barcelona, que és el mateix tribunal que ha desestimat ara la petició de suspensió de la pena.

Els advocats de Núñez i del seu fill havien demanat la suspensió de la condemna mentre es tramitava la petició d'indult. La Fiscalia ja es va posicionar en contra de suspendre l'execució de la condemna, i també ho va fer l'advocacia de l'Estat.

El tribunal que ha desestimat el recurs de Núñez carrega contra la institució de l'indult, que no dubta a l'hora de qualificar-la de tercera instància que desnaturalitza la jurisdicció penal i és una "ingerència en el poder judicial", així com una "antigalla".

També destaca el tribunal que l'indult ha de ser excepcional, un "residu de la monarquia absoluta" i que pot ser discrecional, però no arbitrari. També recorda que la llei diu que per concedir-lo hi ha d'haver raons de justícia, equitat o utilitat pública, que, segons diuen els magistrats, és de "difícil o impossible justificació" en el cas de delictes de 'coll blanc' com el que va provocar la condemna en aquest cas. De fet, a la interlocutòria el tribunal posa en dubte que l'indult encaixi en l'ordenament jurídic d'un estat de dret.

Trama de corrupció

En el cas dels Núñez, la secció novena de l'Audiència de Barcelona recorda que els constructors i els altres condemnats van dissenyar un sistema per estalviar-se impostos de forma molt "suculenta" i van subornar un inspector d'Hisenda. "Era una autèntica trama de corrupció per defraudar l'estat espanyol", diuen els magistrats, que destaquen la desconfiança que això provoca a la resta de ciutadans. També recorda el tribunal que la pena que va imposar ja va ser rebaixada pel Tribunal Suprem.

Els magistrats indiquen que amb la política de tolerància zero que té el govern de l'Estat en els casos de corrupció és molt difícil que pugui concedir-se l'indult en aquest cas.

El tribunal recorda que el cas va ser una gran trama de corrupció, que va portar fins i tot a la renúncia de Josep Borrell a aspirar a ser candidat del PSOE a la presidència del govern i que va tenir una gran repercussió social i institucional. A més, recorda que la suspensió de la pena és una mesura excepcional i d'aplicació restrictiva. A més, si entren a la presó, diuen els magistrats, tenint en compte el temps que fa que van demanar l'indult, que ja hauria d'estar a punt de concedir-se o denegar-se, si finalment arribés no acabarien passant gaire temps tancats.

stats