Economia 09/04/2019

La Cooperativa Agrícola de Tivissa bloqueja els comptes als socis

La mort de la directora de crèdit destapa irregularitats financeres

Oriol Gracià
2 min
Imatge, ahir, de la porta de la cooperativa tivissenca, que està tancada a l’espera dels resultats de l’auditoria a l’entitat.

TortosaLa Cooperativa Agrícola de Tivissa, a la comarca de la Ribera d’Ebre, ha bloquejat temporalment els comptes d’estalvis de la setantena de socis impositors. La junta rectora de l’entitat va prendre aquesta decisió de manera preventiva i mentre audita possibles irregularitats financeres en els comptes dels exercicis 2017 i 2018, per un possible forat econòmic que posaria en perill el futur de l’entitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Des que dilluns a la nit va saltar a la llum pública la notícia, l’ambient s’ha enterbolit en aquest poble de gairebé 1.700 habitants. Els socis se’n van assabentar quan la junta els va informar que la cooperativa prepara un preconcurs de creditors. De moment només tenen clar que no podran retirar diners ni operar amb els seus estalvis els pròxims dies, però no saben en quins terminis es pot resoldre el problema. De fet, ni tan sols s’han posat xifres sobre la taula, i tampoc es coneix l’abast exacte d’afectats, perquè a més dels pagesos hi ha veïns del poble que també n’eren dipositaris. La junta rectora ha convocat els socis a una nova assemblea informativa d’aquí dues setmanes. El resultat de l’auditoria es preveu que sigui imminent i està previst que d’aquí pocs dies es pugui conèixer l’abast real de les irregularitats comptables.

Malgrat que fins dilluns no es va fer públic el problema, la investigació ja fa dues setmanes que es va posar en marxa. L’alarma va saltar quan la directora de la secció de crèdit va aparèixer morta per suïcidi, segons va avançar ahir RAC1. Aquest fet està dificultant la feina dels auditors. Els problemes s’arrossegaven des de fa temps, perquè la cooperativa havia intentat vendre patrimoni i béns immobles fa uns anys i la iniciativa de buscar compradors s’havia reactivat recentment. De fet, l’entitat no té deutes amb tercers i per això només ha suspès l’activitat de la secció de crèdit, i ha desvinculat els comptes dels dipositaris dels comptes matrius de la cooperativa, tant a CaixaBank com al BBVA.

Tercer cas a Tarragona

La notícia sobre els problemes de la Cooperativa Agrícola de Tivissa arriba pocs mesos després que s’anunciés el primer retorn dels estalvis a socis i proveïdors d’una altra cooperativa, la de l’Aldea, al Baix Ebre. Un cas pròxim i equiparable si es compleixen els pitjors pronòstics. El desembre passat, i set anys després de la fallida de la secció de crèdit, els 408 socis de la Cooperativa de l’Aldea van rebre el primers pagaments. Uns pagaments que s’allargaran fins al 2030, quan s’hagin retornat els 4,5 milions d’euros de l’endeutament. També la Cooperativa Agrícola de Cambrils, al Baix Camp, ha abonat més de la meitat dels 32,5 milions d’euros que deu als seus socis des del tancament de la caixa agrària. En tots dos casos encara està pendent que es fixi la data dels judicis.

stats