Economia 16/03/2017

Covestro fa marxa enrere i no tancarà la planta de MDI de Tarragona

El creixement de la demanda d’aquest producte químic fa canviar de plans l’empresa alemanya

Dani Revenga
2 min
Imatge aèria i nocturna  de la zona on es concentra el sector petroquímic  de Tarragona.

TarragonaCovestro, antiga Bayer Material Science, rectifica i no tancarà el seu històric centre de producció de MDI de Vila-seca (Tarragonès), que va inaugurar-se a finals dels anys 60. L’empresa ha anunciat en un comunicat que continuarà amb la producció a Tarragona d’aquest producte químic, que s’utilitza en la fabricació d’escumes de poliuretà, i que en el moment d’anunciar el tancament es va explicar que la producció tornava a les plantes de l’empresa a Alemanya. Segons el comunicat de Covestro, el tancament se suspèn “de moment” per “l’increment significatiu de la demanda de MDI”.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’empresa alemanya argumenta també que ha aconseguit tenir accés a matèries primeres com el clor, que garanteixen que el centre productiu de Tarragona pugui continuar fabricant aquest producte. Un argument de pes, perquè quan el desembre del 2015 s’anunciava el tancament la companyia va argumentar que ho feia perquè amb el tancament de plantes anunciat per Ercros es quedaven sense proveïdors d’aquest producte, tot i que posteriorment van reconèixer que també havien pesat en la decisió els dèficits de competitivitat que afecten tot el sector químic tarragoní, com ara els elevats costos energètics i l’absència del corredor mediterrani.

En el mateix comunicat, el director general de Covestro a Espanya, Andrea Firenze, diu que l’empresa vol "continuar contribuint al creixement dels clients”, en el que s’interpreta com una promesa de continuïtat de l’activitat de l’empresa al polígon de Tarragona. Fonts del comitè d’empresa celebren l’anunci, tot i que es mostren prudents per veure si amb aquest canvi de plans se salvaran tots els llocs de treball que haurien estat afectats si el tancament de la planta s'hagués materialitzat, uns 120. El tancament es va anunciar el desembre del 2015 i s’havia de fer efectiu a finals d’aquest 2017.

La decisió de Covestro arriba 2 mesos després que l’empresa ratifiqués el tancament en una roda de premsa en la qual anunciaven una inversió de 3 milions d’euros al complex de Vila-seca per construir-hi un nou centre logístic per subministrar àcid clorhídric al mercat ibèric, amb la creació d’una quinzena de llocs de treball. En aquell moment, Andrea Firenze va assegurar que els plans de tancament seguien endavant, tot i que no va precisar-ne la data concreta, i que Covestro buscava nous socis per ocupar el recinte que la planta de MDI ocupava dins les seves instal·lacions de Vila-seca.

stats