Economia 27/04/2020

L'ICO encara no ha avalat els 20.000 milions del primer tram de crèdits per a empreses en crisi

L'ens porta avalats 19.000 milions, quan els bancs ja tenen demanda coberta per a 40.000 milions

àlex Font Manté
1 min
Quatre persones fan cua en una oficina del Sabadell per treure efectiu.

BarcelonaEls crèdits amb aval públic, l'instrument estrella del govern espanyol perquè les empreses puguin esquivar la crisi del covid-19, avancen molt lentament. Quan ja fa sis setmanes que es va anunciar el pla, dotat amb 100.000 milions de garanties públiques, la xifra d'avals concedits no arriba ni a una cinquena part.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tal com va explicar la setmana passada aquest diari, la concessió d'aquests crèdits està topant amb un embús burocràtic. Principalment, el motiu dels endarreriments és que l'Institut de Crèdit Oficial, que és l'ens que avala els crèdits en nom de l'Estat, està revisant un per un els préstecs que els bancs li fa arribar.

Segons les dades publicades per l'ICO, ahir diumenge (26 d'abril) els avals concedits per l'ICO ascendien a 18.767 milions. Això significa que l'institut públic ni tan sols ha cobert el primer tram de préstecs, dotat amb 20.000 milions.

Davant la gran demanda que hi havia, el 10 d'abril el govern espanyol va anunciar que activava un segon tram de 20.000 milions més, però ara mateix l'ICO encara està tramitant els préstecs del primer tram. I això malgrat que els bancs asseguren que ja tenen prou demanda per cobrir els 40.000 milions d'aquests dos trams sencers.

Les dades de l'ICO també revelen que, dels prop de 19.000 milions ja avalats, gairebé tres quartes parts (13.802 milions) s'han destinat a petites i mitjanes empreses i autònoms. L'import mitjà de l'aval voreja el 80% del capital prestat.

La resta dels diners s'han destinat a grans empreses, amb un aval mitjà del 69%.

stats