El covid enfonsa la facturació de Fira de Barcelona a la meitat del previst i fa que entri en pèrdues

El seu president, Pau Relat, és "moderadament optimista" de cara al 2022

2 min
El conseller delegat de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga; el president, Pau Relat, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el conseller d'Empresa, Roger Torrent, i la presidenta de la Cambra de Barcelona, Mònica Roca, durant la presentació.

La pandèmia segueix mossegant el compte de resultats de Fira de Barcelona, que durant el 2021 ha vist com els seus ingressos queien fins als 60 milions d’euros. Això és menys de la meitat del previst fa un any i una quarta part del que facturava el 2019, l’any anterior a l’arribada del covid.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els ingressos del 2021 fins i tot són inferiors als del 2020, quan es va arribar als 82 milions d’euros. Segons el director general de la Fira, Constantí Serrallonga, això es deu al fet que el 2020 (tot i que es van celebrar menys salons) es van suspendre esdeveniments que ja tenien serveis contractats.

El resultat de tot plegat és que Fira de Barcelona ha entrat en pèrdues aquest any, ja que ha obtingut un ebitda (resultats abans d’interessos, amortitzacions i altres conceptes) de -10 milions d’euros. El 2020, entre les retallades de despeses que es van fer i els ERTO que es van aplicar, la institució va aconseguir esquivar les pèrdues i tancar amb un ebitda de tan sols 100.000 euros (el resultat net no es fa públic).

En la roda de premsa que s'ha celebrat aquest dimecres, Serrallonga ha defensat que el paper de la Fira no és guanyar diners sinó fer de motor de l’economia. Tot i així, ha assegurat que la Fira "manté intacta la seva solidesa i la seva solvència com a institució".

El repte per a Fira de Barcelona aquest 2022 és important. El seu president, Pau Relat, ha explicat que és "moderadament optimista" de cara a l’any entrant i que espera arribar a una facturació de 170 milions d’euros, una xifra que se situaria al nivell que tenia el 2016.

Tot i així, hi ha riscos importants. Tal com explicava l’ARA la setmana passada, sobre els dos principals salons que s’han de celebrar l’any vinent (el Mobile World Congress i l’Integrated Systems Europe) plana la nova variant òmicron del coronavirus, que està escampant les restriccions per tot Europa. La bona marxa d’inscripcions que havien viscut aquestes dues fires en els mesos anteriors s’ha frenat i fins i tot s’estan veient algunes cancel·lacions.

Serrallonga ha destacat la voluntat dels organitzadors del MWC i l’ISE de mantenir els salons. "En aquest moment ells tenen la voluntat de tirar-los endavant. Estan absolutament orientats a celebrar-los", ha dit.

L’ISE se celebra d’aquí un mes i mig, la primera setmana de febrer, i el MWC l’última d’aquell mes. Durant el 2022 també s’ha de celebrar Alimentaria, una altra de les joies de la corona de la Fira. 

stats