ECONOMIA
Economia 21/06/2012

Els auditors xifren entre 51.000 i 62.000 milions les necessitats addicionals de la banca

Les consultores Oliver Wyman i Roland Berger han presentat els seus informes sobre les necessitats del sector financer espanyol en cas d'un escenari econòmic extrem. Les entitats que més necessitats de capital tindran seran les quatre amb participació pública, com CatalunyaCaixa

Joan Faus/toni Garganté
2 min

MadridEl govern espanyol i el Banc d'Espanya han anunciat aquest dijous els resultats dels informes de les consultores Oliver Wyman i Roland Berger, que han identificat unes necessitats de capital addicional d'entre 51.000 i 62.000 milions per a la banca espanyola. Els informes estan basats en les necessitats que experimentaria tota la cartera de la banca en una hipòtesi de fort deteriorament econòmic, amb una caiguda del PIB del 6,5% i del preu de l'habitatge del 26%. Oliver Wyman calcula unes necessitats d'entre 51.000 i 62.000 milions, mentre que Roland Berger dóna la xifra concreta de 51.800 milions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El subgovernador del Banc d'Espanya, Fernando Restoy, ha estimat, en una multitudinària roda de premsa, que les entitats que més necessitats de capital tindran seran les quatre amb participació pública (Bankia, CatalunyaCaixa, NovaCaixaGalicia i Banco de Valencia) i que les tres més grans (CaixaBank, BBVA i Santander) no requeriran capital addicional. Les auditories no han detallat, però, de manera desglossada el capital que necessita cada entitat.

Les auditories personalitzades es donaran a conèixer el setembre i aniran a càrrec de PwC, Deloitte, Ernst & Young i KPMG. És la segona auditoria prevista pel govern espanyol. Inicialment s'havia de donar a conèixer al juliol però fa uns dies es es va decidir donar-los més temps fins al setembre per poder presentar un informe més detallat que doni un anàlisi exhaustiu de la situació de la banca espanyola.

Les dades que s'han conegut aquest dijous són el punt de partida perquè Espanya pugui demanar el rescat bancari. La Unió Europea reclama informes d'experts independents per sol·licitar un rescat amb fons europeus.

Les proves s'han fet a 14 grups bancaris, que representen el 90% del sistema financer, i s'ha analitzat el crèdit al sector privat resident, incloent-hi els actius immobiliaris, amb un horitzó de tres anys. El secretari d'estat d'Economia, Fernando Jiménez Latorre, ha dit que les entitats tindran des del proper setembre nou mesos per assolir les noves exigències de capital.

Els auditors també han estimat les necessitats per un escenari menys negatiu, en el qual la caiguda del PIB sigui del 0,3%. En aquest cas, Oliver Wyman preveu una forquilla d'entre 16.000 i 25.000 milions, mentre que Roland Berger la xifra concreta de 25.600 milions.

Les necessitats de capital de les auditories posen punt final a la gran quantitat d'estudis i previsions que s'han fet públics els últims dies. En aquest sentit, el Fons Monetari Internacional (FMI) ha calculat que les necessitats de capital dels bancs espanyols arribaven als 40.000 milions, mentre que l'agència de qualificació de riscos Fitch incrementava aquestes necessitats entre els 90.000 i els 100.000 milions, és a dir, el màxim de la línia de crèdit que està disposada a facilitar Europa.

Amb la primera i la segona reforma financera aprovada per l'executiu el conjunt de les entitats ja han hagut d'assolir unes necessitats de 54.000 i 28.000 milions, respectivament.

stats