Economia 01/03/2019

Sánchez no limita el preu del lloguer ni impulsa beneficis fiscals pels propietaris que lloguin a un cost raonable

El govern espanyol aprova un nou decret que torna a allargar els contractes fins a 5 anys

Laia Forès
2 min
El govern espanyol vol convalidar el decret abans de les eleccions del 28 d'abril.

MadridEl govern espanyol s'ha fixat com a objectiu aprovar abans del 28 d'abril les mesures més simbòliques que havien quedat al calaix amb el fracàs dels pressupostos i la convocatòria d'eleccions anticipades. Una de les iniciatives més importants és la del preu dels lloguers, que l'executiu socialista qualifica d'"urgent". El Congrés va tombar el primer decret del lloguer al gener però Pedro Sánchez no s'ha donat per vençut i n'ha tornat a posar un damunt la taula, aquesta vegada ben lligat amb Podem i altres forces polítiques per tenir-ne garantida l'aprovació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El consell de ministres ha aprovat aquest divendres el nou reial decret per intentar frenar l'escalada de preus dels pisos de lloguer, un fenomen que pateixen les grans ciutats com Barcelona. Finalment no inclou una regulació per limitar-ne el preu ni tampoc mesures per incentivar que els propietaris lloguin les vivendes a preus raonables. De fet, l'executiu socialista ha retirat a l'últim moment del text la proposta de rebaixes del 80% en l'impost de béns immobles (IBI).

El decret, en canvi, sí que preveu la creació d'un índex de referència de preus, una iniciativa que Catalunya ja va posar en marxa i que suposa el primer pas per poder regular els preus en un futur. L'índex haurà d'estar disponible d'aquí a vuit mesos i oferirà informació del preu mitjà per a cada poble, barri o ciutat. Podem exigia que el decret inclogués la limitació de preus però finalment ha acceptat donar-hi suport sense que hi sigui la mesura. Davant la cita electoral de l'abril, la formació morada ha preferit aprovar la nova legislació abans que les forces parlamentàries canviïn.

Els contractes s'allarguen fins a 5 anys

El decret també inclou la prohibició d'apujar el preu interanual del lloguer per sobre de l'augment de l'IPC mentre durin els contractes i els allarga dels 3 anys actuals als 5, una mesura que ja preveia el primer decret fallit. Tot i això, no fixa cap condició a l'hora d'apujar el lloguer quan s'acaba un contracte, moment en què molts propietaris aprofiten per augmentar considerablement la renda.

La nova legislació, pendent ara de convalidació parlamentària, també millora la protecció dels llogaters davant els desnonaments i recupera altres mesures que preveia el primer decret, com la limitació a dues mensualitats de la garantia màxima que el propietari de l’habitatge pot exigir al llogater, i es prohibeix qualsevol altre tipus de garantia addicional, inclòs l’aval bancari, considerat abusiu.

Les novetats entraran en vigor l'endemà de la seva publicació al BOE, previsiblement aquest dissabte. Per tant, els contractes de lloguer que se signin a partir de dilluns ja seran de 5 anys, no es podrà demanar aval bancari i inclourà la prohibició expressa d'apujar anualment el preu per sobre de l'IPC. El decret no té efectes retroactius i, per tant, no afecta els contractes signats amb anterioritat.

Negociació a contrarellotge

El govern socialista ha pactat a contrarellotge el contingut del decret amb Podem i amb altres forces com el PDECat –ahir el partit va confirmar que hi donaria suport– per poder aprovar-lo a la diputació permanent del Congrés, atès que la setmana que ve quedaran dissoltes les Corts. Pedro Sánchez vol arribar a la campanya electoral amb el decret aprovat a la mà. Units Podem sembla que, aquesta vegada sí, s'hi sumarà.

stats