Economia 27/01/2018

Díaz Ferrán sortirà de la presó per bon comportament

L'expresident de la CEOE i del grup turístic Marsans continuarà vigilat amb una polsera telemàtica

Ara
2 min
Gerardo Díaz Ferrán, expropietari del grup turístic Marsans.

BarcelonaL'Audiència Nacional ha autoritzat l'excarceració de l'expresident de la patronal espanyola (CEOE) Gerardo Díaz Ferrán, que aviat sortirà de la presó madrilenya de Soto del Real, on és des que va ser detingut el desembre del 2012 en el marc de l'operació Creuer, segons han informat fonts jurídiques a Europa Press.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El titular del jutjat central de vigilància penitenciaria, José Luis Castro, ha concedit el segon grau –un règim de semillibertat– a qui va ser president de la patronal espanyola per haver complert una tercera part de la condemna. Díaz Ferrán va ser condemnat a més de vuit anys de presó per diverses causes judicials, entre elles el conegut cas Marsans.

El jutge també ha tingut en compte el seu bon comportament a l'hora de flexibilitzar l'internament –amb 17 informes meritoris, segons apunten les mateixes fonts– durant els més de cinc anys que ha estat empresonat, així com la seva disposició a col·laborar, quan surti de la presó, amb una ONG.

Això sí, el jutge mantindrà sota vigilància Díaz Ferrán mitjançant una polsera telemàtica, la qual cosa li permetrà no haver de tornar a la presó cada dia. L'expresident dels empresaris, de 75 anys i afectat de diverses malalties, ha gaudit d'uns quants permisos penitenciaris i ha estat estudiant ciències econòmiques a la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED). A més, el febrer del 2016 el mateix Díaz Ferrán va enviar una carta a l'Audiència Nacional en què va mostrar el seu penediment pel dany causat per la seva actuació.

Les condemnes de Díaz Ferrán

Gerardo Díaz Ferrán va ser condemnat el 7 de juliol del 2015 per l'Audiència Nacional a cinc anys i mig de presó, que ell mateix va acceptar en reconèixer els fets, pel buidament al grup Marsans. A més, se li va imposar la multa d'1,2 milions d'euros i se li va ordenar indemnitzar de forma solidària amb 450.000 euros Meliá Hotels International, Viajes Iberojet, AC Hotels i Pullmantur pels prejudicis causats.

Tot i això, per l'incompliment del pagament de la multa, se li ha imposat la condemna d'un any i 10 mesos més de presó, mentre que la responsabilitat civil ha estat satisfeta pels concursos de creditors que té. El juny de l'any passat el Tribunal Suprem va confirmar aquesta condemna pels delictes d'aixecament de béns, concurs fraudulent, integració en grup criminal i blanqueig de capitals.

Díaz Ferrán va ser també condemnat a una pena de dos anys i dos mesos de presó en una sentència dictada el desembre del 2013 pel jutge de l'Audiència Nacional José María Vázquez Honrubia per defraudar 99 milions d'euros de l'impost de societats del 2001 derivat de l'operació de compra de l'aerolínia de bandera argentina per part d'Air Comet i Viajes Marsans.

D'altra banda, l'Audiència Nacional també el va condemnar a presó per la despesa de 93.984 euros amb la targeta 'black' de Caja Madrid i Bankia, una pena que no es pot acumular a les anteriors perquè la sentència encara no ha estat declarada ferma pel Tribunal Suprem.

stats