Economia 21/07/2015

Dimiteix el president de Toshiba en destapar-se un escàndol comptable

Un informe extern revela que la cúpula de l'empresa va inflar els beneficis en uns 1.125 milions d'euros durant gairebé 7 anys

Efe
2 min
El fins ara president de Toshiba, Hisao Tanaka, en una imatge d'arxiu / EFE

TòquioLa companyia nipona Toshiba ha anunciat aquest dimarts que el seu president, Hisao Tanaka, dimitirà després de l'escàndol de la manipulació de la comptabilitat amb la qual es van arribar a inflar els beneficis en uns 1.125 milions d'euros en un període de gairebé 7 anys.

En un comunicat, la multinacional dedicada a infraestructures i electrònica ha explicat que tant Tanaka com altres membres de la junta directiva "deixaran els seus càrrecs avui" i que "a partir del dia 22 unes altres persones ocuparan els seus llocs". La dimissió arriba després de la publicació d'un informe d'un grup d'experts independents que revela com la cúpula de Toshiba va encoratjar la manipulació "sistemàtica" de la comptabilitat de la companyia, amb la qual es va arribar a inflar el benefici operatiu en 151.800 milions de iens (1.125 milions d'euros) des de 2008 a al 2014.

En el comunicat, publicat després d'una reunió del consell d'administració, la companyia ha detallat que al costat del president dimitiran també els seus predecessors i actuals vicepresident i conseller, Norio Sasaki i Atsutoshi Nishida. S'espera que l'encara president, en el càrrec des de 2013, comparegui avui a Tòquio en una roda de premsa, en què podria fer l'anunci oficial de la seva dimissió, per explicar el resultat de la investigació feta pública aquest dilluns.

En un comunicat paral·lel, Toshiba ha anunciat a més que l'actual president honorífic Masashi Muromachi, exercirà a partir de dimecres també com a president, i que serà renovada part de la cúpula directiva, amb el que la companyia "busca aportar nous aires empresarials".

Irregularitats en infraestructures, semiconductors i ordinadors personals

Després de dos mesos de treball, un grup d'experts independents, va publicar aquest dilluns un informe que detalla les "sistemàtiques" manipulacions comptables dutes a terme per la companyia amb la participació de la cúpula del conglomerat empresarial. "Es van dur a terme pràctiques comptables inapropiades i continuades al mateix temps i de manera sistemàtica en moltes divisions de la companyia", assenyala l'informe encarregat per la mateixa Toshiba després que les autoritats detectessin les primeres irregularitats el passat febrer. Els responsables de la investigació, entre ells un fiscal retirat, han detectat irregularitats comptables en diverses àrees de negoci com la construcció de projectes d'infraestructures, semiconductors i ordinadors personals. A més han acusat els directius i empleats de la companyia "de no tenir la consciència o el coneixement necessaris de les pràctiques comptables adequades".

L'empresa nipona va anunciar el mes passat una revisió a la baixa del seu benefici operatiu entre els exercicis 2009 i 2013 de més de 50.000 milions de iens (371 milions d'euros) a causa de les irregularitats detectades en la comptabilitat sobre projectes d'infraestructures.

stats